Patricia Rusu, coach nutriție: ”Vinetele aduse la maturitate au un grad de toxicitate mai mic decât cele tinere”

Cum să alegi corect vinetele? Ce modalități de preparare sunt cele mai sănătoase?
  • Publicat:
Patricia Rusu, coach nutriție: ”Vinetele aduse la maturitate au un grad de toxicitate mai mic decât cele tinere”
Patricia Rusu, coach nutriție și wellness, foto arhivă

Vinetele sunt gustoase, dar au și renumele că pot provoca alergii… ”Deși unii ar spune că vinetele, că de fapt toată “familia” din care provin, aceea a solanaceelor, au un conţinut ridicat de alcoloizi, substanţe care pot avea potenţial alergen sau chiar pot duce la intoxicaţii… eu pot spune cu mâna pe inimă (și sunt și ranforsată de studii ștințifice vaste și detaliate) ca a consuma în mod constant vinete poate chiar reprezenta un real ajutor. Și cu efecte imediate pentru un organism care are nevoie să curețe sângele, să scadă colesterolul, să scape de simptome de ordin digestiv precum constipație etc” explică Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness. Am întrebat-o cum să  alegem vinete și să le gătim sănătos.

CSÎD: Cum alegem corect vinetele?

Patricia Rusu: Da, ar fi util să învățam să alegem corect vinetele: vinetele aduse la maturitate au un grad de toxicitate mai mic decât cele tinere, cele tinere conţin mai multă solanină, acea substanţă cu potenţial toxic. Aşadar, nu alegeţi vinete foarte tari.

Idei de preparare a vinetelor

CSÎD: Ce alte beneficii au vinetele?

Patricia Rusu: Au calorii puține, cantități mari de fibre, minerale din belșug – fac ca vinetele să fie o variantă minunată pentru o cină delicioasă, de exemplu. Ca și mod de a le consuma, din punctul meu de vedere – cât mai puțin gătite. Fie că le preferi coapte și pasate în rețeta clasică cu ceapă și condimente sau le pregătești simplu, la cuptor, gata tăiate cub și presârând peste ierburi aromate, le poți consuma alături de preparate ce conțin cereale integrale (o felie de pâine integrală, o mâncare de orez integral sau lângă un hummus din năut cu tahini). Nu vei da greș cu această combinație alimentară în ceea ce privește digestia optimă.

Cum să gătești mai puțin caloric vinete

CSÎD: Vinetele înghit mult ulei și încarcă mult caloric preparatul…

Patricia Rusu: Dacă sărezi vinetele înainte de a folosi ulei, acestea vor absorbi mai puțin ulei. Deci ingerezi și tu mai puțin. Le poți și congela și apoi să le folosești tot timpul iernii, cu puțină diferență la gust, dar cu toate beneficiile păstrate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân