Dr. Mihaela Bilic: cum să consumi carbohidrații ca să nu te îngrași

În cartea sa plină de informații utile, “Sănătatea are gust. Ghid pentru slăbit”, dr. Mihaela Bilic oferă câteva reguli de bază pentru a introduce carbohidrații în dietă, fără risc de îngrășare.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic: cum să consumi carbohidrații ca să nu te îngrași

Înainte de a veni cu precizări în privința consumului corect de carbohidrați, medicul nutriționist Mihaela Bilic explică importanța carbohidraților în alimentație. Carbohidrații sunt fac parte dintre macronutrienții care asigură funcționarea organismului uman, alături de proteine și lipide. Niciuna dintre aceste grupe alimentare nu ar trebui să lipsească din alimentație. Însă medicul Mihaela Bilic spune că acest tip de macronutrienți, carbohidrații, este mult mai important pentru sănătate decât proteinele și grăsimile.

Carbohidrații sau glucidele reprezintă principala sursă de energie pentru corpul uman și se găsesc din belșug în produsele din cereale, în legume, fructe, zahăr, miere, leguminoase. Există două tipuri de carbohidrați: simpli, cu absorbție rapidă (zahăr, miere și fructoză) și complecși, cu absorbție lentă (amidonul și fibrele).

Pentru o sănătate și o funcționare optimă a organismului, dr. Mihaela Bilic spune că ar trebui să preferăm sursele de carbohidrați cu absorbție lentă. De asemenea, dr. Mihaela Bilic se pronunță împotriva dietelor proteice și a celor de tip disociat care “obligă” organismul să producă energie din alte surse.

Conform specialiștilor în nutriție, procentul de carbohidrați din alimentație ar trebui să fie între 45 și 65 la sută. Carbohidrații au 4 calorii pe gram, în timp ce proteinele au tot 4, iar grăsimile au 9 calorii pe gram.

O alimentație zilnică echilibrată, de menținere a greutății optime, ar trebuie să presupună un număr de calorii care să nu depășească cheltuielile energetice ale corpului, formate din arderile metabolismului bazal și cele rezultate din activitatea fizică.

În momentul în care este depășit constant numărul de calorii necesar pentru arderile metabolice și pentru mișcare, apare îngrășarea.

Îngrășarea apare în primul rând din excesele calorice alimentare, iar acestea pot proveni și din alimentele care conțin carbohidrați. Cele mai periculoase pentru siluetă sunt excesele de dulciuri, produse de patiserie și preparate cu paste, cartofi, orez și leguminoase. Nu alimentele în sine îngrașă, ci cantitățile exagerate din aceste alimente, care depășesc necesarul energetic zilnic. Pe lângă carbohidrați, multe dintre aceste preparate conțin și grăsimi, ceea ce le crește mult numărul de calorii.

Așadar, consumul de carbohidrați trebuie adaptat în funcție de fiecare persoană în parte, de activitatea fizică, dar și de alte criterii, precum ora la care sunt mâncați. Iată câteva dintre recomandările pe care le face medicul Mihaela Bilic în privința consumului de carbohidrați pentru ca aceștia să nu îngrașe.

  • Carbohidrații ar trebui consumați la micul dejun și la prânz, în prima parte a zilei, când arderile organismului sunt mai intense;
  • Produsele cu amidon trebuie evitate după ora 18, pentru că glucoza care nu mai este folosită de organism peste noapte se poate transforma în grăsime;
  • Pâinea nu trebuie combinată cu mezeluri și brânzeturi grase, pentru că acestea cresc mult numărul de calorii al unui sendviș;
  • Produsele de patiserie ar trebui eliminate din alimentația curentă, pentru că multe conțin grăsimi periculoase, alături de carbohidrați;
  • Atenție la mâncărurile cu paste, cartofi și orez, pentru că pot conține cantități mari de grăsimi din ulei, unt, brânză și smântână;
  • Pentru a păstra nivelul de energie și pentru a evita pofta de dulce, carbohidrații nu trebuie eliminați de tot din dietă;
  • Dacă la o masă s-au consumat preparate cu paste, orez sau cartofii, este de preferat renunțarea la desert și la carbohidrații de la mesele următoare.
  • Atenție mereu la cantități, dar și la tipurile de alimente cu carbohidrați: cele mai sănătoase sunt cele cu indice glicemic mic sau moderat.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân