Dieta fără gluten – necesitate sau moft? Beneficii și efecte adverse pe care trebuie să le cunoști

Dieta fără gluten este benefică în anumite cazuri, dar dacă vrei să slăbești cu ea, îți pierzi vremea și... banii, sunt de părere medicii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta fără gluten - necesitate sau moft? Beneficii și efecte adverse pe care trebuie să le cunoști

Dieta fără gluten este urmată de numeroase vedete care dau mai departe exemplul personal celor care îşi doresc o siluetă zveltă. Însă nu mulți cunosc beneficiile sau reacțiile adverse ale acestei diete.

Prezenţa alimentelor fără gluten pe rafturile marilor magazine şi agresivitatea cu care sunt promovate acestea împing adeseori la alegeri inconştiente, care ne pot pune sănătatea în pericol.

Medicii avertizează că deşi produsele fără gluten sunt benefice în anumite cazuri (de exemplu, în tratamentul cancerului de colon), în regimul alimentar destinat pierderii kilogramelor, acestea sunt ineficiente şi reprezintă o cheltuială inutilă, mai ales că nu există dovezi care să confirme eficacitatea lor.

De multe ori, produsele fără gluten sunt mult mai nesănătoase din punct de vedere nutriţional, acestea conţinând foarte mulţi carbohidraţi, zahăr sau calorii.

Ce este, de fapt, glutenul?

Glutenul este un tip de proteină care se găseşte în grâu, orz, secară şi alte cereale derivate, care, în cazul pacienţilor cu boala celiacă (celiachie), poate descompune bacteriile sănătoase din intestinul subţire, având drept consecinţă absorbţia insuficientă a nutrienţilor care reglează tranzitul intestinal.

Cui îi este recomandată dieta fără gluten?

Dieta fără gluten se adresează exclusiv celor care suferă tulburări gastrointestinale, în special celor cu intoleranţă la gluten, şi este contraindicată în restul cazurilor pentru că acest regim alimentar privează organismul de fibre, fier, calciu, riboflavină, tiamină, niacină şi acid folic, compuşi esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a întregului corp.

În cazul persoanelor sensibile la gluten, această dietă este foarte indicată, deoarece chiar şi un consum foarte mic de gluten poate duce la deficienţe de nutriţie, diaree, iritaţii şi chiar depresie, pe termen lung existând riscul de cancer intestinal.

Miley Cyrus, Gwyneth Paltrow şi Oprah sunt doar câteva dintre vedetele care susţin că au reuşit să scape de kilogramele în plus cu ajutorul acestei diete. Ele promovează ideea că prin eliminarea produselor cu gluten din alimentaţie s-au simţit mai bine în pielea lor, au slăbit vizibil, au mai multă energie şi o stare emoţională echilibrată.

Totuşi, oamenii nu ţin cont că aceste personalităţi au ales acest stil de viaţă pentru că au fost nevoite să urmeze un anumit tratament şi aleg să renunţe la gluten fără a avea un motiv medical serios la bază.

Un studiu recent publicat în revista Time arată că doar între 8 și 12% dintre cei care urmează dieta fără gluten prezintă sensibilitate la acest compus, 30% o urmează pentru că vor să slăbească și peste 50% susţin că acest stil de viaţă este unul sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”