Combinația dintre cafea și lapte nu e indicată. Medic: cum să transformi cafeaua în medicament

Dr. Simona Carniciu, doctor în ştiinţe medicale şi medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, ne-a vorbit despre rolul important al consumului zilnic de cafea și efectul acesteia asupra sănătății. Invitată la emisiunea, „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova”, experta ne-a spus că amestecul cafelei cu lapte nu este indicat și ne-a oferit alternative.

„Combinația dintre cafea și lapte nu este bună, însă există variante”

„Avem posibilitatea de a cumpăra sau de face acasă lapte vegetal”, spune dr. Simona Carniciu, doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Experta ne-a explicat că România are nuci, astfel ne putem face acasă lapte de nucă, despre care spune că este cel mai gustos: „Dacă pui și niște scorțișoară sau ceva condimente, sau miere, (cafeaua n.r.) este un deliciu”.

Astfel combinarea cafelei cu lapte de vacă nu este indicată.

Este un obicei de care ar fi bine să vă descotorosiți, ori găsiți variante alternative sau, pur si simplu, beți cafea ca o terapie. Găsiți un sortiment de cafea care nu are nevoie nici de zahăr”, precizează experta.

„Știați că americanii își iau cei mai mulți antiodixanți din cafea? Ei sunt atât de focusați să consume alimente de fast-food, încât cafeaua este cel mai sănătos aliment pe care îl consumă”, explică dr. Simona Carniciu.

Cafeaua cu zahăr: ce variante există

Zahărul extras brut este varianta foarte gustoasă, vine cu o groază de nutrienți pe care trestia de zahăr îi are, dar nu se comporta ca și zahărul și oamenii au tendința să nu consume acest tip de zahăr”, spune medicul.

„Zahărul rafinat iese din discuție. Mare atenție la zahărul brun să nu fie colorat”, adaugă experta.

Îndulcitorii în cafea

Dr. Simona Carniciu spune că sunt două categorii mari și late de îndulcitori: cei naturali și cei artificiali.

Îndulcitorii naturali

„La îndulcitorii naturali, avem mierea, care este permisă, avem elitrolul, xilitolul, care sunt substanțe pure extrase prin diverse metode și din diverse materii prime. De exemplu, xilitorul se găsește în prune, în coceanul de porumb. Mai avem îndulcitorii extrași din ștevie, care îndulcesc de mult mai multe ori decât zahărul și trebuie folosiți în cantități mult mai mici. Îi recomand”, explică medicul.

Îndulcitorii artificiali

„Pe partea cealaltă, sunt îndulcitorii artificiali. Aici avem niște norme care spun cât este permis ca să nu-ți facă rău”, adaugă dr. Simona Carniciu.

Medicul spune că îndulcitorii artificiali nu sunt nocivi și nu duc la cancer, atâta timp cât sunt consumați cu moderație și avem grijă să nu se acumuleze mai multe porții pe zi de îndulcitori artificiali, la mese diferite.

Emisiunea integrală „Înapoi în viitor”, invitată dr. Simona Carniciu, poate fi urmărită mai jos:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Dr. Simona Carniciu - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” București, ...
citește mai mult