Alimente sănătoase care îți distrug glanda tiroidă. Stai departe de ele!

Dacă suferi de boli de tiroidă, acest lucru se întâmplă pentru că glanda tiroidă produce mai mulți sau mai puțini hormoni.
  • Publicat:
Alimente sănătoase care îți distrug glanda tiroidă. Stai departe de ele!
Foto: shutterstock

Tiroida este o glandă importantă aflată la baza gâtului care produce hormoni care funcționează cu diferite sisteme din organism, inclusiv cu eliminarea și controlarea hormonilor tiroidieni care acționează asupra metabolismului. Dacă suferi de boli de tiroidă, acest lucru se întâmplă pentru că glanda tiroidă produce mai mulți sau mai puțini hormoni.

Există diferite tipuri de boli de tiroidă, precum hipertiroidism, hipotiroidism, tiroidita Hashimoto, tiroidita cronică, în care toate pot fi produse de diferite probleme precum deficitul de iod sau chiar aspecte genetice. În principiu, problemele de tiroidă se reflectă în creșterea în greutate, mai ales dacă nu ai o dietă corespunzătoare și nu faci mișcare. Principalele alimente care au un impact major asupra problemelor de tiroidă sunt alimentele care conțin goitrogeni. Goitrogenii perturbă funcționarea normală a glandei tiroidei prin inhibarea organismului de a folosi iodul.

Printre alimentele care conțin goitrogeni se numără legumele crucifere negătite precum broccoli, conopida și varza, dar și alimentele pe bază de soia. Pe lângă faptul că mare parte din soia este modificată genetic, este şi foarte greu de digerat, putând irita mucoasa stomacului. Ca multe alte legume ce conţin substanţe goitrogene (gușogene) – care încetinesc activitatea glandei şi scad producţia de hormoni tiroidieni –, şi soia trebuie consumată cu moderaţie sau chiar evitată. Pentru a elimina potențialele efecte negative ale acestor legume este suficient să le încălzești. Odată ce ele sunt gătite, legumele crucifere elimină activitatea goitrogenică și nu mai reprezintă o amenințare pentru sănătatea glandei tiroide. De asemenea, se recomandă eliminarea meiului din alimentație.

Într-o lucrare publicată în British Medical Journal, cercetătorii au descoperit că o dietă echilibrată joacă un rol important în problemele de tiroidă. Consumul în exces de alimente și renunțarea la altele, impactează funcționarea corespunzătoare a tiroidei. Mai exact, consumul în exces de prea multe grăsimi, lime și iod.

De asemenea, anumiți nutrienți neidentificați care se regăsesc în legume pot fi goitrogenici atunci când sunt ingerați în cantități mari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”