Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea multe fibre?

Când consumi prea multe fibre este posibil să te confrunți cu simptome inconfortabile ale tractului gastrointestinal care, din fericire, pot fi reduse.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci prea multe fibre?
Foto: shutterstock

Știm cât este de important consumul de fibre pentru o sănătate optimă, dar ce se întâmplă atunci când îi oferim organismului cantități mai mari decât ar trebui? Dacă îți place să mănânci sănătos, cel mai probabil te interesează ceea ce pui în farfurie, dar și cât de mari sunt porțiile. Atunci când încerci să aduci mai multe fibre în dietă, ia în calcul și posibilele efecte adverse.

Când consumi prea multe fibre este posibil să te confrunți cu simptome inconfortabile ale tractului gastrointestinal precum balonarea, gazele, flatulența și diareea. Din păcate, semnele care sugerează că ai consumat prea multe fibre sunt similare altor probleme gastrointestinale precum sidromul de colon iritabil sau boli inflamatorii intestinale. Așadar, dacă te simți balonată, ai gaze sau crampe, nu înseamnă nepărat că ai consumat prea multe fibre.

Există, de asemenea, nelămuriri în privința dietelor bogate în fibre, dacă pot duce sau nu la reducerea absorbției mineralelor precum calciu, magneziu și zinc. Deși acest aspect poate fi adevărat, cercetările sugerează că în urma consumului de alimente cu un conținut natural de fibre se ajunge la o creștere a nivelului de minerale dacă acestea sub obținute din produse vegetale.

Ce să faci dacă mănânci prea multe fibre

Dacă te confrunți cu simptome inconfortabile încearcă să reduci fibrele pe care le consumi și să-i oferi o pauză sistemului digestiv. Mai apoi, treptat, crește cantitatea fibrelor astfel încât sistemul digestiv și flora intestinală să se acomodeze. De alfel, ține cont și de sursele care conțin fibră pe care le alegi. În loc să conumi un bol de cereale, poți opta pentru un amestec de cereale, fructe de pădure și alte fructe, salate și legume gătite, cereale integrale, semințe, nuci și leguminoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân