Cătina cu miere, leacul naturii pentru tot felul de boli. Rețete pentru imunitate, beneficii, contraindicații

Cătina cu miere - rețete de sirop, gem, ceai și alte preparate cu cătină. Mod de preparare, administrare și beneficiile cătinei cu miere pentru sănătate.
  • Publicat:
Cătina cu miere, leacul naturii pentru tot felul de boli. Rețete pentru imunitate, beneficii, contraindicații
Foto: Shutterstock

Cătina cu miere: beneficii

Cătina cu miere este o combinație perfectă pentru a susține imunitatea în sezonul rece. În boabele de cătină se regăsesc peste 190 de nutrienți cu efect antioxidant. De menționat este conținutul bogat în vitamina C din cătină, de 10 ori mai mare decât în citrice, motiv pentru care aceste fructe sunt considerate „superalimente pentru imunitate”.

Pe de altă parte, mierea este un „balsam” pentru gâtul iritat, fiind ideală pentru ameliorarea durerilor cauzate de viroze sau alte infecții ale tractului respirator.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de cătină cu miere:

  • întărește imunitatea
  • efect anti-îmbătrânire
  • scăderea colesterolului
  • susținerea sănătății inimii
  • reglarea hormonilor
  • efect antiinflamator
  • îmbunătățirea vederii
  • proprietăți anti-tumorale
  • ameliorarea afecțiunilor gastrointestinale
cătina cu miere
Sursa foto: profimediaimages.ro

Cătină cu miere rețetă pentru acasă

Cea mai ușoară rețetă de cătină cu miere pe care oricine o poate ține minte este aceasta: amestecă două părți de cătină cu o parte miere (de ex: la 200 de grame de fruct, adaugă 100 de grame de miere). Depozitează într-un borcan cu capac pe care îl ții la frigider.

Ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță de cătină cu miere.

Cum prepari siropul de cătină cu miere și lămâie

Siropul de cătină are un gust acrișor, dar este domolit de mierea dulce. Proporția ingredientelor poate fi adaptată în funcție de gustul fiecăruia.

Pentru această rețetă de sirop de cătină cu miere ai nevoie de următoarele ingrediente: 300 grame boabe de cătină, 100 sau 200 de grame de miere de albine (în funcție de cât de dulce vrei să fie siropul) și sucul de la o lămâie.

Preparare: boabele de cătină de spală bine și se usucă pe un prosop de bucătărie. Se dau bobițele la blender și se stoarce sucul cu ajutorul unui tifon curat. Vei obține aproximativ 200 ml de suc de cătină. Pulpa rămasă o poți pune la uscat – din ea poți face ceai de cătină.

Pune într-un borcănel mierea de albine, sucul de la o lămâie și toarnă peste sucul de cătină, apoi amestecă bine. Siropul se ține câteva zile la macerat la frigider, după care poate fi consumat.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Cătină cu miere și propolis rețetă

Această rețetă de cătină cu miere și propolis este ușor de realizat și are multiple beneficii. Preparatul obținut din doar 3 ingrediente este un veritabil cocktail de vitamine și minerale cu efect antioxidant și imunomodulator, ideal pentru prevenirea sau tratarea răcelii, dar și pentru combaterea stărilor de oboseală.

Pentru a prepara cătină cu miere și propolis ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame boabe de cătină, 200 grame miere de albine, 50 grame propolis pudră.

Preparare: cătina se dă la blender până se obține o pastă, care se strecoară printr-un tifon pentru a separa semințele și cojilor. Se adaugă în sucul de cătină obținut mierea de albine și propolisul pudră. Se toarnă siropul într-o sticlă și se acoperă cu un dop. Se lasă la macerat aproximativ 2 săptămâni, amestecând zilnic. Siropul se păstrează la frigider și se consumă zilnic 1 linguriță, pe stomacul gol.

Rețetă de cătină cu miere și nucă

Această rețetă este foarte rapidă, în doar 10 minute vei obține un preparat delicios și foarte indicat pentru imunitate, dar și pentru sănătatea creierului (nucile au excelente proprietăți benefice pentru funcționarea cerebrală).

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 200 grame boabe de cătină, 100 grame nuci românești tocate grosier și miere de albine cțt să umple golurile din borcan (cantitatea nu este fixă, depinde de mărimea borcanului pe care îl alegi).

Preparare: într-un borcan sterilizat se pun bobițele de cătină bine spălate în prealabil, peste care se adaugă nucile tocate și, la final, mierea de albine, cât să ajungă la buza borcanului. Se scutură ușor borcanul ca să se amestece ingredientele, se pune capacul și se lasă la frigider, timp de 2 săptămâni, înainte de a consuma.

Rețetă de gem de cătină cu mere

Acest desert este perfect pentru clătite, dar și servit ca atare, lângă o cană de ceai cald.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame boabe de cătină, 3 mere (fără coajă și sâmburi) tăiate cuburi mici, 130 grame zahăr.

Preparare: boabele de cătină, merele tăiate cuburi și apa se pun într-o oală cu apă și se aduce amestecul la fierbere. Se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, amestecând periodic cu o lingură de lemn. Se dă deoparte oala și amestecul se trece printr-un tifon pentru a obține o pastă apoasă. Se pune din nou pe foc și se adaugă zahărul. Se lasă să dea 2-3 clocote, apoi se toarnă gemul obținut în borcane mici sterilizate.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Rețetă de gem de cătină cu portocală

Iată o rețetă care combină cătina cu portocala, două dintre cele mai bogate fructe în vitamina C, atât de importantă pentru imunitate.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de boabe de cătină, 2 portocale, 300 grame zahăr sau îndulcitor.

Preparare: fierbe boabele de cătină în apă cât să le acopere, timp de 20 de minute. Dă prin blender cătina, cu tot cu apa în care a fiert, apoi strecoară amestecul printr-un tifon curat. Într-o altă oală, toarnă piureul obținut și sucul de la cele 2 portocale. Adaugă zahărul sau îndulcitorul și lasă pe foc mic până gemul atinge consistența dorită. La final adaugă coaja de la o portocală bio dată pe răzătoare, amestecă bine și toarnă gemul în borcane sterilizate.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Cum prepari un ceai de cătină și ghimbir

Dacă simți că te ia răceala, un ceai pe bază de cătină și ghimbir e tot ce ai nevoie ca să te pui din nou pe picioare.

Pentru a prepara acest ceai aromat vindecător ai nevoie de următoarele ingrediente: 2 lingurițe de pudră de cătină sau bobițe uscate, o bucată de 2 cm de ghimbir proaspăt, zahăr, miere sau îndulcitor (după gust), 1 tijă de lemongrass uscată sau proaspătă (opțional), un vârf de cuțit de coriandru uscat (opțional).

Preparare: ghimbirul de curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Într-un ibric cu 250 ml de apă se pun ghimbirul ras, pudra de cătină sau bobițele uscate, tija de lemongrass și coriandrul uscat. Se aduce la fierbere, apoi se lasă deoparte la infuzat aproximativ 10 minute. Se trece ceaiul printr-o strecurătoare, apoi se adaugă zahăr, miere sau îndulcitor și se amestecă.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Administrarea corectă a cătinei cu miere

Cătina cu miere poate fi administrată zilnic, câte 1-3 lingurițe, de preferat dimineața, pe stomacul gol.

Această combinație are un puternic efect energizant, putând lua cu succes locul cafelei.

Trucuri pentru conservarea cătinei la borcan

Cătina poate fi păstrată la congelator, în pungi sau caserole închise ermetic, putând fi folosită și în extra-sezon. Bobițele trebuie să fie în prealabil spălate foarte bine și apoi uscate pe un prosop de bucătărie.

Dacă prepari cătina cu miere, e indicat să depozitezi amestecul în borcane foarte bine sterilizate și să le ții la frigider sau în cămară, unde temperatura este constantă și mai scăzută. În caz contrar, dacă borcanul este expus la căldură, amestecul poate fermenta și nu mai este bun de consumat.

Contraindicațiile cătinei cu miere

Cătina ar putea interfera cu acțiunea anticoagulantelor, motiv pentru care se recomandă sfatul medicului înainte de administrare dacă urmezi un tratament cu astfel de medicamente. De asemenea, cătina nu trebuie luată înainte sau după o intervenție chirurgicală, pentru că poate încetini procesul de coagulare a sângelui.

Femeile gravide sau care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului, deoarece nu există suficiente studii privind siguranța administrării cătinei în astfel de circumstanțe. Alte categorii de persoane care trebuie să consume cu precauție cătina cu miere sunt cele care suferă de hipotensiune (tensiune mică), pancreatită, colecistită, diaree sau hipoglicemie (glicemie scăzută).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân