Cafea cu ganoderma: beneficii și posibile reacții adverse

03.10.2020
Cafea cu ganoderma: beneficii și posibile reacții adverse

Cafea cu ganoderma – o fi bună de ceva, ajută la slăbit? Studiile privind beneficiile cafelei cu ganoderma sunt încă în plină desfășurare, așa că posibilele efecte pozitive ale acestei licori nu sunt 100% dovedite.

Până când știința va lămuri aceste aspecte, să vedem care sunt presupusele beneficii ale cafelei cu ganoderma, dar și posibilele reacții adverse.

Cafeaua cu ganoderma: beneficii 

Ganoderma lucidum este o ciupercă medicinală cunoscută și sub numele de reishi despre care unii homeopați susțin că ar avea următoarele beneficii:

  • întărește sistemul imunitar
  • combate oboseala
  • îmbunătățește memoria și nivelul de energie
  • reduce valorile colesterolului LDL din sânge și inflamațiile din corp
  • reglează tensiunea arterială
  • încetinește procesul de îmbătrânire celulară
  • stimulează circulația sângelui
  • ameliorează stările de nervozitate

Să luăm pe rând aceste presupuse beneficii și să vedem care sunt concluziile studiilor preliminare realizate până în prezent.

Cafea cu ganoderma: beneficii și posibile reacții adverse

De exemplu, un studiu din 2016 a arătat că ganoderma poate fi folosită în asociere cu tratamentul alopat în cazul pacienților oncologici, pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea răspunsului imun.

Cu toate acestea, autorii cercetării au concluzionat că ganoderma nu trebuie luată exclusiv sau ignorând tratamentul clasic, deoarece efectele nu au fost suficient studiate și există riscul ca afecțiunea să se agraveze în absența unei conduite terapeutice adecvate.

O altă cercetare publicată în revista Cochrane în 2015 a relevat că ganoderma nu are niciun efect benefic în ceea ce privește prevenția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale.

În schimb, mai multe studii din 2018 au confirmat efectul benefic al ciupercii-minune (în teste de laborator, pe cobai, ce-i drept) asupra sistemului muscular.

Aceste cercetări arată că ganoderma poate ajuta la creșterea nivelului de energie, combate starea de oboseală și îmbunătățește capacitatea de efort, dar concluzionează că sunt necesare studii suplimentare și de amploare pentru a confirma fără echivoc aceste beneficii.

Cât despre beneficiile cafelei cu ganoderma asupra siluetei… studiile sunt inexistente. Poate singurul efect benefic dovedit este cel al cafelei, care poate într-adevăr să stimuleze metabolismul.

Cafea cu ganoderma: posibile reacții adverse

Aceleași studii menționate mai sus atrag atenția că ganoderma poate avea și reacții adverse, cum ar fi: amețeală, indigestie, iritații ale pielii. În combinație cu cafeaua, se poate ajunge la stări de agitație extremă, palpitații, insomnie și agravarea stărilor anxioase.

O atenționare specială este adresată persoanelor care iau medicamente pentru tensiune, anticoagulante sau urmează tratament chimioterapeutic. De asemenea, consumul de cafea cu ganoderma ar putea duce și la apariția sau agravarea bolilor de ficat.

Medicii avertizează că miraculoasa cafea cu ganoderma poate inhiba sau exacerba efectele anumitor medicamente, așadar se recomandă un consult medical înainte de a consuma această băutură.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Diete pentru diabet: cele mai eficiente
Diete pentru diabet: cele mai eficiente
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea