Yoga: beneficii pentru minte şi corp

Află care sunt beneficiile pentru minte şi corp care apar în urma practicării yoga.
  • Publicat:
Yoga: beneficii pentru minte şi corp
FOTO: pexels.com / Yoga: beneficii pentru minte şi corp

Trăim într-o cultură în care mintea şi sistemul nervos sunt stimulate constant. Yoga oferă minţii spaţiu pentru a se odihni şi pentru a-şi regăsi echilibrul.

În 2016, Jurnalul Yoga şi Alianţa Yoga au condus un studiu numit Yoga în America, iar astfel au descoperit că 36.7 milioane de persoane practicau yoga, reprezentând astfel o creştere cu 50% faţă de anul 2012. Încă nu este foarte clar ce a dus la popularitatea acestei practici, însă interesul pentru yoga se poate datora şi beneficiilor pentru minte şi corp.

Cele mai evidente beneficii sunt, bineînţeles, de ordin fizic, deoarece yoga ajută la creşterea:

  • flexibilităţii
  • mobilităţii
  • echilibrului
  • forţă

În timpul unui antrenament yoga, corpul este supus unor mişcări variate care pot ameliora durerile asociate tensiunii sau unei posturi necorespunzătoare.

Yoga şi beneficiile pentru sănătate

Cuvânt derivat din Sanskrită, ”yuji”, care înseamnă uniune, yoga este o practică ideală pentru minte şi corp. Aceasta implică exerciţii de respiraţie, meditaţie şi poziţii destinate să încurajeze relaxarea şi reducerea stresului. Din fericire, această practică vine cu numeroase beneficii, atât pentru sănătatea minţii, cât şi a organismului, iar toate sunt susţinute de ştiinţă.

Reduce stresul. Yoga este cunoscută pentru capacitatea de a ameliora stresul şi de a induce o stare de relaxare. Mai mult, numeroase studii sugerează că poate duce la scăderea secreţiei de cortizol, hormonul de stres. În urma unui studiu s-au demonstrat efectele puternice pe care yoga le are asupra stresului, după ce au fost ţinute sub observaţie 24 de femei. După trei luni în care au urmat un program de yoga, s-a putut observa un nivel scăzut de cortizol, dar şi de stres, anxietate, depresie şi stare de oboseală. Un altu studiu cu 131 de participanţi a avut un rezultat similar, arătând că 10 săptămâni de yoga reduc stresul şi anxietatea şi, totodată, ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi sănătăţii mentale.

Elimină anxietatea. Multe dintre persoanele care aleg să practice yoga fac acest pas pentru a face faţă anxietăţii. În urma unui studiu, 34 de femei diagnosticate cu anxietate au participat la clasele de yoga de două ori pe săptămână, timp de două luni. La finalul studiului s-au putut observa rezultate excelente în privinţa nivelului de anxietate.

Poate reduce inflamaţiile. Pe lângă îmbunătăţirea sănătăţii mentale, unele studii sugerează că practicarea yoga reduce inflamaţiile, acestea fiind un răspuns normal al sistemului imunitar, însă inflamaţiile cronice contribuie la dezvoltarea bolilor inflamatorii ca bolile cardiovasculare, diabet şi cancer. Într-un studiu din 2015, 218 participanţi au fost împărţiţi în două grupe: cei care practicau yoga cu regularitate şi cei care nu practicau deloc. La finalul studiului, participanţii care practicau yoga aveau un nivel scăzut al markerilor inflamatorii faţă de cei din cea de-a doua grupă.

Ar putea îmbunătăţi sănătatea inimii. Studiile sugerează că yoga ar putea îmbunătăţi sănătatea inimii şi reduce anumiţi factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Un studiu la care au luat parte persoane peste 40 de ani şi care au practicat yoga pe o perioadă de cinci au aveam o tensiune arterială scăzută faţă de participanţii care nu practicau deloc. Un alt studiu la care au fot ţinuţi sub observaţie 113 pacienţi cu boli de inimă, s-au urmărit efectele apărute în urma schimbării stilului de viaţă care includea antrenamente de yoga, managementul stresului şi modificările în alimentaţie. Participanţii aveau colesterolul total redus cu până la 23% şi colesterolul LDL redus cu până la 26%.

Îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Yoga a devenit o practică foarte populară fiind utilizată ca terapie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii. Într-un studiu la care au luat parte 135 seniori, timp de şase luni au practicat yoga. În urma acestor antrenamente s-a putut observa o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii, la fel şi o îmbunătăţire a dispoziţiei şi stării de oboseală. Acelaşi lucru a putut fi observat şi în cazul pacienţilor care sufereau de cancer şi ale căror simptome au fost reduse.

Luptă împotriva depresiei. Anumite studii arată că yoga are un efect anti-depresiv care poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, iar asta datorită faptului că are capacitatea de a scădea nivelul de cortizol, hormonul de stres care influenţează nivelul de serotonină, un neurotransmiţător de cele mai multe ori asociat depresiei.

Reduce durerile cronice. Durerile cronice reprezintă o problemă cre afectează milioane de persoane şi pot avea o varietate de posibile cauze, de la artrită, până la anumite leziuni. Cercetările sugerează că yoga practicată zilnic poate fi benefică pentru pacienţii care suferă de dureri cronice.

Îmbunătăţeşte calitatea somnului. Somnul de slabă calitate este asociat obezităţii, hipertensiunii arteriale şi depresiei, alături de alte boli. Studiile arată că introducerea programelor de yoga în rutina zilnică poate ajuta la îmbunătăţirea somnului. De asemenea, are efecte semnificative asupra anxietăţii, depresiei, durerii cronice şi stresului, toate contribuind la tulburări ale somnului.

Îmbunătăţeşte flexibilitatea şi echilibrul. Multe dintre persoanele care optează pentru clasele de yoga o fac pentru a-şi îmbunătăţi flexibilitatea şi echilibrul. Anumite poziţii te ajută în acest sens, chiar şi în cazul adulţilor în vârstă. Practicarea de 15-30 de minute de yoga zilnic poate face o mare diferenţă în privinţa performanţelor şi a creşterii flexibilităţii şi echilibrului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân