Ghiveci de legume (ratatouille) în vas de lut la cuptor: săţios, aromat, cu puţine calorii, foarte gustos

Pentru că am decis să mă apuc de dieta fără pâine, zahăr, sucuri, astăzi vă voi oferi o reţetă minunată de ghiveci aromat de legume, cu foarte puţine calorii, gustos peste măsură şi care ţine de foame mult şi bine.
21.08.2020 | Paula Rotaru
Ghiveci de legume (ratatouille) în vas de lut la cuptor: săţios, aromat, cu puţine calorii, foarte gustos

Pentru că am decis să mă apuc de dieta fără pâine, zahăr, sucuri şi pentru că am înlocuit majoritatea (dacă nu chiar toate) alimentelor nesănătoase cu legume şi fructe de sezon, carne slabă, multe verdeţuri, astăzi vă voi oferi o reţetă minunată de ghiveci aromat de legume, cu foarte puţine calorii, gustos peste măsură şi care ţine de foame mult şi bine.

Dacă aveţi un vas de lut, preparatul va fi cu mult mai gustos, dar dacă nu aveţi aşa ceva, nu este nicio problemă, puteţi folosi un vas de yena sau o tavă încăpătoare pentru cuptor.

Vă recomand să mergeţi la piaţă pentru a vă face aprovizionarea: legumele de sezon sunt mult mai gustoase la tarabe decât ceea ce găsiţi prin marile magazine, plus că găsiţi verdeţuri proaspete de tot felul.

Ingrediente ghiveci de legume la cuptor

Pentru o oală de lut de 3 litri, am avut nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 vinete curăţate de coajă şi seminţe (voi le puteţi lăsa aşa, eu am renunţat la ele pentru că îmi fac rău la stomac), presărate anterior cu puţină sare şi lăsate la scurs, apoi tăiate cuburi mari
  • 3 morcovi tăiaţi rondele mai groase (0,5 centimetri)
  • 2 gogoşari tăiaţi bastonaşe groase
  • 3 dovlecei curăţaţi de coajă şi de seminţe, tăiaţi cuburi mari
  • 3 cepe roşii tăiate rondele
  • 2 fire de praz tăiat rondele
  • 6 roşii zemoase tăiate rondele
  • 5-6 fire de cimbru (sau 2-3 linguriţe de cimbru uscat)
  • 5-6 frunze de busuioc proaspăt (sau 2-3 linguriţe de busuioc uscat)
  • O căpăţână de usturoi (6-7 căţei) apăsat cu cuţitul (eu nu l-am zdrobit, nici nu l-am feliat, dar voi puteţi face aşa dacă nu vă place să simţiţi bucata mare de usturoi)
  • 700 de mililitri de suc de roşii
  • 4 linguri de ulei
  • Sare şi piper, după gust

Am scos cartofii din ecuaţie, dar voi puteţi adăuga şi 1-2 cartofi cuburi în reţetă, dacă simţiţi nevoia de „ceva făinos”. De asemenea, puteţi adăuga conopidă, dovleac, anghinare, fasole fiartă, năut, orice vă place şi vă permite silueta. 

Mod de preparare ghiveci de legume

După ce am curăţat şi am tăiat legumele, am încins uleiul într-o cratiţă mare pe aragaz şi am pus ceapa, la foc mic, cu un pic de sare.

După 1-2 minute, am adăugat usturoiul şi vinetele, am amestecat şi am pus capacul.

După alte 2 minute am adăugat morcovul, dovleceii şi prazul, am amestecat, am pus capacul şi am mai lăsat încă 2-3 minute pe foc.

La final am adăugat gogoşarii, am potrivit de sare şi piper, am amestecat, am mai lăsat sub capac 2 minute şi am oprit focul.

Am dat drumul la cuptor la 185 de grade Celsius. Am pus în vasul de lut 300 de mililitri de suc de roşii, după aceea jumătate din cantitatea de legume semigătite, 2-3 fire de cimbru, 2-3 frunze de busuioc, apoi un strat din feliile de roşii proaspete şi restul de legume din cratiţă. La final, am pus restul de cimbru, busuioc şi suc de roşii.

Am lăsat vasul de lut la cuptor, cu capac (dacă nu aveţi capac, puteţi folosi folie de aluminiu), pentru aproximativ o oră şi jumătate, la 185 de grade Celsius.

Aromele s-au întrepătruns foarte bine, legumele s-au fiert suficient, nici prea mult, nici prea puţin, cât să simt o uşoară „crănţăneală” la morcov.

Este un preparat foarte gustos, acrişor datorită roşiilor (deci nu are gust de fiertură), cu puţine calorii, dar foarte săţios, care poate fi mâncat ca atare sau alături de pulpe la cuptor. Poftă bună!