Condimentul care dă gust nemaipomenit sucului de roșii. Cum să faci suc de roșii pentru iarnă, fără zahăr și fără sare

Suc de roșii pentru iarnă, aromat, fără conservant - descoperă cea mai simplă reţetă!
23.07.2022
Condimentul care dă gust nemaipomenit sucului de roșii. Cum să faci suc de roșii pentru iarnă, fără zahăr și fără sare
Sursa foto: Shutterstock

Vezi cum poţi face acasă suc de roșii pentru iarnă fără conservant, adică fără zahăr sau sare. O reţetă simplă şi rapidă!

Borcanele cu suc de roșii sunt mană cerească la casa omului pe timp de iarnă. Folosit în ciorbe, tocăniţe şi fel de fel de preparate, sucul de roșii bine pârguite, fiert atât cât trebuie, nici prea mult, nici prea puţin, trebuie să se regăsească în orice gospodărie, la loc de cinste pe rafturile cu murături, conserve şi alte bunătăţi pregătite pentru iarnă.

Există mai multe variante de preparare a sucului de roşii, în funcţie de zona geografică şi preferinţele fiecăruia. Cert este că roşiile – ingredientul de bază – trebuie să fie cât mai bine coapte, ca să iasă un suc delicios. Îl puteţi îmbunătăţi cu un condiment care îi va da un gust aparte, și anume busuiocul uscat.

De preferat ar fi să evitaţi sucul de roşii din comerţ, care pare mai degrabă un suc de roşii îndoit cu multă apă şi cine ştie cât zahăr sau câtă sare, deloc indicată dacă aveți probleme cu tensiunea. Dacă folosiţi roşii foarte coapte, nici nu este nevoie să adăugaţi zahăr în compoziţia sucului de roşii.

Cel mai bine faceţi acasă o oală mare cu suc de roșii, unde puteţi controla cantităţile şi ingredientele după bunul plac. Nici măcar nu vă trebuie cine ştie ce experienţă. Sucul de roşii se prepară extrem de uşor. Iată o variantă!

Sursa foto: Shutterstock

Reţetă simplă de suc de roșii pentru iarnă

Ingrediente (pentru 10 litri de suc de roșii):

  • 10 kilograme de roşii
  • 2 pahare cu apă
  • câteva frunze de dafin
  • 2 linguri de busuioc uscat
  • pătrunjel, mărar (opţional)

Mod de preparare suc de roșii pentru iarnă

Mai întâi de toate, spălaţi bine roşiile, îndepărtaţi partea verde/albă și îndepărtați coaja (aceasta se va descoji ușor dacă roșiile sunt bine coapte). Tăiaţi roșiile descojite în jumătăți sau sferturi.

Puneţi 2 pahare cu apă într-o oală mare, adăugaţi roşiile tăiate, frunzele de dafin şi porniţi focul. Aduceţi la fierbere şi luaţi spuma care se formează la suprafaţă. Lăsaţi pe foc cam 10-15 minute.

Luaţi oala de pe foc, „pescuiți” foile de dafin şi lăsaţi să se răcească sucul la temperatura camerei, timp de câteva minute.

Puneți roşiile fierte (cu tot cu zeama lăsată) într-un blender și mixați câteva secunde. Repetați procedura în funcție de capacitatea vasului.

Sucul obţinut se trece printr-o sită pentru a scăpa de semințe, apoi se toarnă într-o oală şi se pune pe foc. Se lasă pe foc 15-20 de minute, timp în care va scădea cam cu o treime și se va îngroșa un pic.

La final se adaugă busuioc uscat și, opțional, mărar sau pătrunjel tocat.

Se oprește focul și se lasă sucul de roșii la răcit câteva minute, apoi se toarnă în sticle înalte sau borcane sterilizate (de 400/800 de grame) cu ajutorul unei pâlnii, se pun capacele şi se întorc borcanele cu fundul în sus.

Se lasă la temperatura camerei până a doua zi, apoi se depozitează borcanele într-o debara/ cămară răcoroasă, ferită de razele soarelui.

Suc de roșii pentru iarnă - cea mai simplă reţetă!
Sursa foto: Shutterstock
Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani