Ciocolată de casă cu nucă, desertul copilăriei. Rețetă simplă și rapidă, cu 5 ingrediente

Rețetă de ciocolată de casă cu nucă și lapte praf. Are un gust divin, onctuos, exact așa cum mi-l amintesc din copilărie. Se prepară foarte simplu!
  • Publicat:
Ciocolată de casă cu nucă, desertul copilăriei. Rețetă simplă și rapidă, cu 5 ingrediente
Sursa foto: Shutterstock

Ciocolată de casă cu lapte praf, cu nucă, o minunăție de desert care îmi amintește de copilărie, când nu aveam la dispoziție decât o carte de rețete. Nu tu internet, zeci de bloggeri culinari, rețete video pe Youtube, emisiuni culinare zilnice la televizor. Doar cartea aceea groasă a Sandei Marin, roasă și îngălbenită de timp…

De voie sau de nevoie, pandemia ne-a determinat să gătim mai mult acasă, să experimentăm fel și fel de rețete. Unii dintre noi am încercat să atenuăm monotonia prin rețete inspirate din diverse culturi, având la bază condimente exotice. Alții, cum e și cazul meu, s-au reîntors „la rădăcini”, la copilărie. Așa am redescoperit gustul simplu al ciorbei de perișoare, al delicioasei ciulamale de ciuperci, al supei de pui cu găluște fragede și pufoase, al ostropelului delicios de pui cu usturoi.

Dar la capitolul desert nu prea m-am avântat, pentru că e o adevărată artă să obții dulcele de altădată. Am senzația că multe rețete din prezent sunt denaturate de tot felul de mirodenii și adaosuri care nu-și au rostul decât în restaurantele fandosite, unde nota de plată înseamnă vreo 3 zile de muncă.

Așa că am preferat să fac acasă un desert simplu, din ingrediente la fel de simple – ciocolata de casă din 5 ingrediente. Dacă punem și apa la socoteală, atunci sunt 6 ingrediente. Iar modul de preparare e atât de simplu, încât și un copil se poate descurca fără probleme.

De altfel, cred că desertul acesta se regăsește în caietul cu rețete al tuturor mamelor, mătușilor și bunicilor noastre. Alături de, firește, Prăjitura Televizor, Albă ca Zăpada, Prăjitura cu Bulion sau alte „nestemate” cu care ne era potolită pofta de dulce când eram copii.

Dar să nu mai lungesc vorba! Vezi mai jos rețeta de ciocolată de casă cu lapte praf și nucă, așa cum o țin minte de când eram copil și pe care am încercat-o (și mi-a ieșit cum trebuie) acum, la maturitate. Gustul e inconfundabil!

Ciocolată de casă – ingrediente

Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă de 20×30 centimetri cu ciocolată de casă, groasă de vreo două degete:

  • 100 de grame de unt 82% grăsime
  • 250 de grame lapte praf
  • 400-450 grame zahăr tos
  • 40 de grame de cacao
  • 2 mâini de miez de nucă (poți înlocui cu fistic, arahide, alune de pădure, caju, migdale, merișoare)
  • 100 mililitri de apă

Rețetă ciocolată de casă

  1. Dă prin sită laptele praf și cacaua.
  2. Pune apa, zahărul și untul într-o cratiță și adu la fierbere. Mai lasă pe foc încă 5 minute, apoi trage deoparte cratița și toarnă amestecul de lapte praf cu cacao.
  3. Amestecă bine de tot până obții o cremă omogenă.
  4. Tapetează tava cu hârtie de copt și toarnă crema uniform.
  5. Presară deasupra miezul de nucă tocat grosier. Poți „scăpa” o parte din nuci de la înălțime, pentru a ajunge mai adânc în ciocolată, și altele mai de jos, pentru a rămâne la suprafață. Așa vei avea nucă în toată grosimea ciocolatei.
  6. Lasă ciocolata să se răcească minimum 4 ore, apoi porționeaz-o cu un cuțit cu lamă lungă și lată.

Ciocolata de casă rezistă foarte bine în frigider și nu-și schimbă textura, nici gustul, nici măcar după 7-10 zile. Să ai poftă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân