Sarea in bucate: de care sa fie?

care dintre cele doua tipuri de sare este mai sanatoasa?
  • Publicat:
Sarea in bucate: de care sa fie?
Sarea in bucate: de care sa fie?

Sare de mare ori sare de masa? Care dintre cele doua este mai buna, pe care ar trebui sa o consumam pentru a fi sigure ca nu ne punem sanatatea in pericol?

Atat sarea de masa, cat si sarea de mare au aceeasi valoare nutritiva, amandoua avand la baza aceeasi formula: clorura de sodiu. De obicei, sarea de mare este comercializata ca fiind o alternativa naturala si, deci, mai sanatoasa, la sarea de masa. Adevarata diferenta intre cele doua tipuri de sare consta, de fapt, in textura, gust si gradul de prelucrare, nicidecum in compozitia nutritiva, chimica, dupa cum spun specialistii.

Sarea de mare apare in urma vaporizarii apei de mare, proces natural ce lasa in urma cateva urme de minerale si elemente chimice – care difera de la sursa la sursa. Aceasta cantitate de minerale, desi insignifianta, da gustul si culoarea sarii. De asemenea, in functie de locatia de unde a fost colectata, granulatia acesteia poate sa difere.

Sarea de mare ar putea induce afectiuni generate de carenta de iod

De cealalta parte, sarea de masa este colectata din adancurile pamantului, din zacamintele de sare. Aceasta este supusa unor procese tehnologice de purificare pentru a elimina urmele de minerale si, de obicei i se adauga aditivi cum ar fi silicatul de aluminiu sau elemente de albire.

In plus, in Romania sarea de masa este imbogatita, prin lege, cu iod, un micro-element nutritiv prin care se incearca prevenirea unor afectiuni precum gusa endocrina, retardul mental, defecte in dezvoltarea sistemului nervos etc. De precizat ca sarea marina are cantitati infime de iod, care se formeaza in mod natural. Cconsumata insa pe termen lung, ar putea priva organismul de iodul necesar.

Sarea de masa este mai… sarata

Ca urmare a procesului de purificare la care este supusa, sarea de masa este mai concentrata decat sarea de mare (este clorura de sodiu pura si 2% aditivi chimici), astfel incat are si un gust mai puternic sarat.

Cata sare ar trebui sa consumam zilnic?

Pentru a ne mentine sanatatea, nu ar trebui sa consumam mai mult de cateva grame de sare pe zi: 1 – 2,3 g. In cazul persoanelor suferind de boli cardio-vasculare, renale, care urmeaza anumite tratamente medicamentoase (cu prednison, de exemplu) sau in cazul persoanelor in varsta, cantitatea de sare ar trebui redusa substantial sau chiar eliminata din alimentatie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”