Beneficiile roşiilor: previn infecţiile urinare şi ameliorează cicatricile lăsate de acnee

Roşiile sunt surse excelente de proteine, potasiu, fosfor, fier, calciu, vitamina A, C, B, antioxidanţi preţioşi şi conţin foarte puţine calorii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Beneficiile roşiilor: previn infecţiile urinare şi ameliorează cicatricile lăsate de acnee

Roşiile se numără printre cele mai răspândite fructe de pe planetă. Aztecii şi incaşii cultivau roşii încă din anul 700, dar acestea au fost introduse pe teritoriul Europei, de către mexicani, abia în jurul anului 1556. Această perioadă mare în care roşiile au lipsit din regimul alimentar al europenilor este cauzată şi de concepţiile pe care le aveau spaniolii faţă de roşii, în special din cauza faptului că le considerau otrăvitoare.

Ulterior, francezii le-au acordat titlul de „Pommes d’amour” – merele dragostei, datorită efectului afrodiziac pe care îl atribuiau acestor fructe.

În prezent, roşiile sunt accesibile în orice parte a planetei şi există peste 7.500 de soiuri, mai aromate, mai rezistente, mai colorate, mai tari, mai moi etc. Majoritatea dintre noi cunoaştem doar varietăţile de roşii de culoare… roşie, însă acestea pot varia de la galben, portocaliu, roz, negru, violet sau chiar albe.

Bucătăria mediteraneeană foloseşte roşiile de un timp îndelungat şi tocmai acest ingredient se pare că dă savoare şi prospeţime preparatelor specifice greceşti sau italieneşti.

Roşiile – beneficii şi proprietăţi pentru sănătate şi piele

Roşiile sunt surse excelente de proteine, potasiu, fosfor, fier, calciu, vitamina A, C, B, antioxidanţi preţioşi şi conţin foarte puţine calorii, care pot face din aceste fructe adevăraţi duşmani ai kilogramelor.

Iată câteva dintre efectele miraculoase ale consumului de roşii asupra sănătăţii şi frumuseţii:

Menţin inima sănătoasă prin efectul de reducere a colesterolului rău din organism şi prin acţiunea licopenului, un antioxidant care previne stresul oxidativ şi reduce nivelul trigliceridelor, înlăturând astfel riscul de boli de inimă şi afecţiuni cardiovasculare.

Previn hipertensiunea arterială cu ajutorul potasiului, magneziului şi sodiului pe care le conţin. Aceşti trei compuşi sunt esenţiali pentru menţinerea presiunii sanguine sistolice şi diastolice.

Prelungesc speranţa de viaţă a fumătorilor prin acţiunea protectivă a antioxidanţilor, care feresc organismul de radicalii liberi precum nitrozaminele din fumul de ţigară. Nu există un tratament standard pentru fumători, tocmai de aceea sunt recomandate roşiile, atât pentru vicioşii înrăiţi, cât şi persoanelor care fumează pasiv.

Roşiile conţin acid coumaric şi acid clorogenic, substanţe care ajută la reducerea efectelor nocive ale fumatului şi sunt eficiente dacă plănuiţi să vă lăsaţi de fumat, pentru că reduc apetitul pentru nicotină.

Îmbunătăţesc vederea şi previn afecţiunile oculare cauzate de înaintarea în vârstă prin acţiunea vitaminei A, luteinei şi zeaxantinei, antioxidanţi care protejează retina.

Hrănesc pielea şi au efect de atenuare a cicatricilor. Există numeroase produse cosmetice pe bază de roşii care ajută la uniformizarea culorii tenului şi protejează chiar de efectele razelor solare atunci când sunt consumate în cantităţi mari.

De asemenea, o mască făcută din roşii proaspete ajută la ameliorarea durerilor provocate de arsurile solare, previn îmbătrânirea pielii şi apariţia ridurilor şi atenuează semnele şi cicatricile lăsate de acnee.

De asemenea, consumul de roşii ar putea preveni infecţiile urinare, acestea ajutând şi la dizolvarea pietrelor la rinichi. Totodată, ar putea reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.

Ştiai că…

Cea mai mare roşie din lume cântărea 3,5 kilograme şi a fost mâncată de un fermier pe nume Gordon Graham of Edmond, care a tăiat roşia respectivă şi a făcut sandvişuri pentru 21 de membri din familie?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”