Răcoare şi sănătate într-o frunză de mentă

Menta este o plantă ale cărei frunze sunt folosite în diverse moduri şi produse, de la gumele de mestecat şi dropsuri cu mentă, folosite pentru reîmprospătarea respiraţiei, până la şampoane pentru eliminarea sebumului şi îndepărtarea mătreţii şi paste de dinţi şi apă de gură pe bază de mentă, pentru a conferi un miros plăcut respiraţiei.
28.06.2020 | Paula Rotaru
Răcoare şi sănătate într-o frunză de mentă

Menta este o plantă ale cărei frunze sunt folosite în diverse moduri şi produse, de la gumele de mestecat şi dropsuri cu mentă, folosite pentru reîmprospătarea respiraţiei, până la şampoane, pentru eliminare sebumului şi îndepărtarea mătreţii şi paste de dinţi şi apă de gură pe bază de mentă, pentru a conferi un miros plăcut respiraţiei.

Frunzele de mentă sunt folosite în numeroase culturi, cu precădere în India, Orientul Mijlociu şi mare parte din Europa, ca urmare a aromei sale dulci răcoritoare, care o face atât de dorită şi apreciată în salatele şi băuturile de vară, în supe, sosuri şi îngheţate, pentru a da acel flash de cool de care avem atâta nevoie când soarele arzător ne încinge temeperatura corpului.

Menta este excelentă pentru organism, mai ales pentru că are un efect calmant asupra sistemului digestiv, acţionează ca un pansament gastric şi calmează durerile abdominale, iar ceaiul din frunze de mentă este excelent în reducerea simptomelor de colon iritabil, în detoxifiere şi curăţarea pielii, mai ales în cazurile de acnee.

De asemenea, senzaţia răcoritoare a mentei pe piele poate preveni iritaţiile, la nivel intern poate purifica sângele şi încorporată în paste de dinţi şi apă de gură poate ajuta la albirea naturală a dinţilor şi elimină halitoza (respiraţia neplăcută).

Menta stimulează digestia şi conţine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esenţiale.

Un ceai de mentă este opţiunea potrivită pentru orice zi de vară. Dar, pentru că poate avea drept efect constipaţia, folosiţi un truc.

“Adăugăm în ceaiul de mentă fie miere, care are un efect uşor laxativ sau alte fructe de pădure, cătină, afine care ne ajută să se digere şi să nu se producă constipaţia” spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Menta se foloseşte în limonada din apă plată, suc de fructe şi miere, în orice anotimp. Este vorba despre produsul uscat sau proaspăt. Iar limonada sau ceaiul din menta proaspătă ar trebui folosite în toate călătoriile.

“Pentru persoanele care au probleme cu mersul în maşină sau cu avionul, din nou menta poate fi folosită: o pasăm bine, o zdrobim, foi proaspete de mentă şi suntem generoşi în cantitatea pe care o integrăm în această băutură” , spune dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

Dar nu vă limitaţi la ceai şi limonadă când vine vorba despre o plantă bogată în uleiul volatil denumit mentol. În orice prăjitură cu multă grăsime se pot adauga concenntrat de mentă sau mentă proaspătă pisată. Aceasta deoarece ajută la digestia grăsimilor de origine animală.

“Se combină foarte bine la nivelul sucurilor biliare, deci intră foarte bine în compoziţia sucurilor biliare. Uleiul de mentă, deci mentolul, trece pasajul intestin subţire, ficat către sucurile biliare aproape netransformat, se reîntoarce în intestinul subţire unde ajută la digestie în combinaţia din uleiurile biliare” , spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Din aceleaşi motive, menta proaspătă sau uscată se pune inclusiv în preparatele de carne roşie. Are efecte dovedite în special alături de carne de vită sau de oaie.

“Se foloseşte foarte mult în bucătaria arăbească tocmai pentru că acolo este cald şi carnea trebuie să fie mai uşor de digerat” , spune dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

“În momentul în care se introduce carnea la cuptor, aproape când este terminată, se poate pune menta şi se mai introduce câteva minute la cuptor, deci nu foarte mult” , spune dr. Cristina Bălănescu, nutriţionist.

Bucătăria arabă abundă în acest condiment. Este unul dintre motivele pentru care preparatele au gust delicios şi răcoritor în acelaşi timp.