Fasolea neagră: beneficii pentru sănătate

Fasolea neagră este un aliment care nu ar trebui să lipsească din dietă, mai ales dacă suferi de diabet sau hipertensiune.
  • Publicat:
Fasolea neagră: beneficii pentru sănătate
FOTO: 123rf.com / Fasolea neagră: beneficii pentru sănătate

Fasolea neagră face parte din familia leguminoaselor şi, la fel ca mazărea, năutul şi lintea, este bogată în proteine şi fibre. De asemenea, conţine numeroase vitamine şi minerale esenţiale cunoscute pentru beneficiile pe care le oferă organismului uman.

Fasolea neagră: beneficii pentru sănătate

Fasolea neagră este ideală pentru sănătatea oaselor, dar şi a inimii, datorită conţinutului de quercetină şi saponine. 100 de grame de boabe de fasole neagră conţin 114 kilocalorii. Printre beneficiile acestor leguminoase putem menţiona:

Menţine sănătăţii oaselor. Fasolea neagră este bogată în proteine şi fibre, dat totodată putem vorbi şi despre conţinutul de fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru şi zinc. Toate acestea contribuie la menţinerea sănătăţii şi structurii osoase. Calciul şi fosforul sunt extrem de importante pentru structura oaselor, în timp ce fierul şi zincul joacă un rol crucial în menţinerea sănătăţii şi elasticităţii oaselor şi articulaţiilor. Aproximativ 99% din conţinutul de calciu din corp, 60% de magneziu şi 80% de fosfor se regăsesc în oase, ceea ce înseamnă că este extrem de important să asimilăm aceşti nutrienţi din alimente.

Scade tensiunea arterială. Menţinerea unei cantităţi scăzute de sodiu în corp este esenţială pentru echilibrarea tensiunii arteriale. Fasolea neagră este în mod natural redusă în sodiu şi conţine potasiu, calciu şi magneziu, toate acestea benefice pentru scăderea tensiunii arteriale.

Ideală pentru diabetici. Studiile arată că indivizii care suferă de diabet de tip 1 şi care urmează diete bogate în fibre au un nivel scăzut al glicemiei. În plus, persoanele care suferă de diabet de tip 2 îşi pot îmbunătăţi nivelul de zahăr din sânge, nivelul insulinei şi al lipidelor. Aproximativ 200 de grame de fasole neagră conţin 15 grame de fibre. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) recomandă consumul a 25 de grame de fibre pe zi la o dietă de 2000 de calorii. Cantitatea poate varia în funcţie de numărul de calorii consumate.

Te ţine departe de bolile de inimă. Conţinutul de fibre, potasiu, acid volic, vitamina B6 şi fitonutrienţi al boabelor de fasole neagră, alături de conţinutul scăzut de colesterol menţin sănătatea inimii. Aceste fibre ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge şi scad riscul apariţiei bolilor de inimă. Vitamina B6 şi acidul folic previn acumularea homocisteinei, care în cantităţi mari în corp poate deteriora vasele de sânge şi poate duce la apariţia problemelor de inimă.

Previne apariţia cancerului. Seleniul este un mineral care nu se găseşte în majoritatea fructelor şi legumelor, dar este prezent în fasolea neagră. Joacă un rol important pentru buna funcţionare a ficatului şi ajută la detoxifierea corpului. Astfel sunt prevenite inflamaţiile şi dezvoltarea tumorilor. În plus, saponinele previn multiplicarea celulelor canceroase, dar şi răspândirea lor în corp. Consumul de fibre din fructe şi legume, dar şi din boabele de fasole neagră sunt asociate cu un risc scăzut de cancer colorectal. Fiind bogate în acid folic, boabele de fasole neagră joacă un rol important în prevenirea formării celulelor canceroase şi a mutaţiilor care pot apărea la nivelul ADN-ului.

O digestie sănătoasă. Datorită conţinutului ridicat de fibre, fasolea neagră previne constipaţia şi asigură un tract digestiv sănătos. De asemenea, boabele sunt ideale pentru bacteriile sănătoase din colon.

Te scapă de kilogramele în plus. Pentru că au un conţinut ridicat de fibre, boabele de fasole neagră ajută la menţinerea saţietăţii, reducând astfel apetitul pe o perioadă mai lungă din zi. Numeroase studii sugerează că în urma creşterii consumului de leguminoase scade riscul de obezitate, diabet, boli de inimă şi creşte nivelul de energiei.

Valorile nutriţionale ale boabelor de fasole neagră

Potrivit National Nutrient Database, 86 de grame de fasole neagră conţin aproximativ:

  • Energie: 114 kilocalorii
  • Proteine: 7.62 grame
  • Grăsime: 0.46 grame
  • Carbohidraţi: 20.39 grame
  • Fibre: 7.5 grame
  • Zahăr: 0.28 grame
  • Calciu: 23 miligrame
  • Fier: 1.81 miligrame
  • Magneziu: 60 miligrame
  • Fosfor: 120 miligrame
  • Potasiu: 305 miligrame
  • Sodiu: 1 miligram
  • Zinc: 0.96 miligrame
  • Tiamină: 0.21 miligrame
  • Niacină: 0.434 miligrame
  • Acid folic: 128 msg
  • Vitamina K: 2.8 miligrame

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”