Dr. Mihaela Posea: „Postul nu înseamnă înfometare”

Postul poate fi benefic pentru sănătate dacă este ţinut într-un mod corespunzător. Altfel, poate însemna kilograme în plus. De asemenea, postul negru poate agrava anumite probleme de sănătate deja existente. Pentru a afla ce înseamnă, de fapt, această perioadă de restricţie alimentară pentru organism, care sunt alimentele benefice în această perioadă, am apelat la medicul nutriţionist Mihaela Posea.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Posea: „Postul nu înseamnă înfometare''

Postul poate fi benefic pentru sănătate dacă este ţinut într-un mod corespunzător. Altfel, poate însemna kilograme în plus. De asemenea, postul negru poate agrava anumite probleme de sănătate deja existente. Pentru a afla ce înseamnă, de fapt, această perioadă de restricţie alimentară pentru organism, care sunt alimentele benefice în această perioadă, am apelat la medicul nutriţionist Mihaela Posea.

Ce se întâmplă, doctore?: E benefic postul pentru organism?

Dr. Mihaela Posea: Suntem în Postul Paştelui, cel mai lung şi mai aspru post. Mai este numit şi Postul Mare, căci durează 40 de zile, la care se adaugă şi această săptămână, ultima, cea de dinainte de Paşti.

Din punct de vedere spiritual, Postul Paştelui se vrea a fi o ocazie de a ne bucura de tot ce este în jurul nostru, de a fi fericiţi şi a ne pregăti pentru Învierea Domnului. Din punct de vedere alimentar, în acest post, credincioşii nu vor mânca alimente care conţin carne, peşte, ouă, lactate, untură, dar nici nu vor putea să consume vin. Astfel, regimul alimentar va fi unul vegan, bazat pe mâncăruri făcute din legume şi leguminoase, pe fructe, cereale, nuci/seminţe, produse din soia.

O pauză de la alimentele bogate în grasimi este binevenită, mai ales pentru acei credincioşi care se ştiu cu calculi (pietre/nisip) la vezica biliară sau care au avut colici biliare. Mezelurile care au în compoziţia lor carne grasă sau slănina, alimentele preparate prin prăjire (fast food, gogoşi), brânzeturile grase, cremele de branză, smântana, iaurturile grase, dulciurile sau alte produse de patiserie care au în compoziţia lor unt, untură, mascarpone, cremă de branză, grăsimi hidrogenate, sunt bogate în grăsimi.

CSID: Care sunt afecţiunile pe care le putem dobândi în această perioadă dacă ne înfometăm sau facem abuz de grăsimi?

Dr. Mihaela Posea:  Postul nu înseamnă a ne înfometa. Chiar dacă nu apelăm la alimente de origine animală, regimul pe care îl avem trebuie să fie unul variat, organizat în 3 mese principale, cu sau fără gustări între ele. Prin înfometarea prelungită ne expunem riscului de a căpăta deficite nutriţionale. Abuzul de grăsimi poate avea drept consecinţă creşterea nivelului plasmatic al colesterolului, dar poate declanşa şi colica biliară.

CSID:Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă ca să nu ne lipsim organismul de vitamine?

Dr. Mihaela Posea:  Ar trebui să avem alimente din toate grupele alimentare permise, pentru că fiecare îşi aduce contribuţia la necesarul zilnic de macro şi micro nutrienţi. De aceea, în aceasta perioadă a postului e  important să avem o alimentaţie cât mai variată, care să cuprindă: cereale (şi aici intră pâinea, cerealele integrale, orezul), leguminoase (mazăre, fasole boabe, linte,  năut), nucile şi seminţe, produsele din soia, fructele şi legumele.

CSID:10 alimente care ne pot ajuta organismul primavara, chiar şi în lupta cu astenia. Ce beneficii au?

Dr. Mihaela Posea: La consultaţii recomand a se consuma fructele şi legumele care sunt de sezon. Primăvara este anotimpul în care apar legumele precum salata verde, spanacul, loboda, urzicile, ceapa verde, usturoiul verde, ridichile roşii.

Dintre fructele care apar primăvara, vom putea beneficia, la sfârşitul acestui sezon, de cireşe, căpşuni şi zarzăre (corcoduşe).

Avantajele acestor fructe şi legume de sezon: au conţinut mare de vitamine şi minerale, mai ales dacă le consumăm în stare proaspătă.

CSID: Cât de important este fierul pentru organism, mai ales în această perioadă de Post?

Dr. Mihaela Posea: Fierul este un mineral necesar organismului pentru a sintetiza hemoglobina si mioglobina, având astfel rol în trasportul oxigenului la ţesuturi. Un alt rol pe care îl are este de a intra în compoziţia hormonilor steroidieni sau a acizilor biliari.

10 alimente care conţin fier şi care nu trebuie să lipsească din regimul nostru de viaţă.

Alimente cu conţinut bogat de fier, dar şi continutul lor caloric.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân