Ciupercile – mananca-le dupa festinurile cu carne!

Sfatul vine din partea expertilor americani de la Institutul de Medicina care au o recomandare de ultima ora in privinta aportului zilnic de vitamina D. Aceasta este secretata de organism in prezenta soarelui. Insa iarna, acesta este repetent la capitolul “intensitate”. De aceea, consumul de ciuperci, campioane in privinta continutului de vitamina D, devine necesitate.
  • Publicat:
Ciupercile - mananca-le dupa festinurile cu carne!
Ciupercile - mananca-le dupa festinurile cu carne!

Sfatul vine din partea expertilor americani de la Institutul de Medicina care au o recomandare de ultima ora in privinta aportului zilnic de vitamina D. Aceasta este secretata de organism in prezenta soarelui. Insa iarna, acesta este repetent la capitolul „intensitate”. De aceea, consumul de ciuperci, campioane in privinta continutului de vitamina D, devine necesitate.

Este binecunoscut faptul ca vitamina D este unul dintre sustinatorii sanatatii sistemului osos. Practic, este elementul care stimuleaza fixarea calciului in oase. In plus, orice deficit se traduce in riscuri majore pentru sanatate: de la infectii respiratorii, osteoartrita si pana la infarct, cancer si vaginite, cu risc de nastere prematura, la femeile insarcinate – iata tot atatea probleme cauzate de lipsa vitaminei D.

Pe fondul acestor riscuri, vin si informatiile medicilor americani de la Institutul de Medicina care, dupa un studiu de 2 ani, au facut publica noua doza zilnica recomandata. Este vorba despre 600 de unitati, triplu fata de recomandarile din 1997. Se stie ca organismul uman secreta vitamina D o data cu expunerea la soare.

Insa acesta este mai „zgarcit” cu prezenta in acest sezon. In aceste conditii, medicii americani redescopera importanta ciupercilor in dieta. Ei sustin faptul ca ciupercile sunt exceptia de la regula, avand in vedere faptul ca nu prea exista alimente care sa o contina in mod natural.

Expert in studiul vitaminei D, profesorul Michael F. Holick, de la Universitatea de Medicina din Boston este de parere ca „doza necesara de 600 de unitati poate fi asigurata prin dieta si expunerea la soare. Orice administrare de suplimente cu vitamina D trebuie facuta doar la sfatul medicului curant”.

Asadar, dupa festinul culinar de Sarbatori, cu multe carnuri si grasimi, o cura cu ciuperci este binevenita, mai ales ca reprezinta si surse excelente de proteine. Mai mult, expertii bucatari recomanda topingurile de ciuperci in cat mai multe mancaturi: paste, supe, sandvisuri sau omlete.

Nici o masa fara ciuperci!

 
-Adauga-le dimineata in omleta

-Consuma-le sub forma de pasta pe paine cu diverse condimente.
 
-Prepara burgeri vegetarieni din amestecuri de ciuperci.
 
Ciupercile si vitamina D
 
Intocmai organismului uman, ciupercile produc vitamina D in prezenta luminii: ergosterolul, o substanta din ciuperci, se transforma in vitamina D atunci cand intra in contact cu lumina.
 
Toate ciupercile contin in mod natural vitamina D, dar crescatorii pot creste cantitatea acestui pretios element prin expunerea la ultraviolete.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”