Dr. Oz: 10 moduri simple de a îmbunătăţi dieta copilului tău

mbunătăţirea dietei copilului tău nu trebuie să fie o sarcină dificilă, ea ar trebuie să se reducă la ecuaţia: mici schimbări adăugate la mari câştiguri nutriţionale.
  • Publicat:
Dr. Oz: 10 moduri simple de a îmbunătăţi dieta copilului tău

Îmbunătăţirea dietei copilului tău nu trebuie să fie o sarcină dificilă, ea ar trebuie să se reducă la ecuaţia: mici schimbări adăugate la mari câştiguri nutriţionale.

În acest sens, dr. Oz îţi recomandă 10 paşi rapizi şi uşor de controlat prin care conturezi o dietă sănătoasă pentru un copil fără probleme cu greutatea corporală.

1. Nu permite junk-food în casă!

În principiu, ceea ce nu se găsesc în casă, copiii nu vor mânca sau, cel puţin, vor depune mai mult efort pentru a intra în posesia alimentelor pe care nu le găsesc imediat lângă ei.

De obicei, nu îţi lua copilul cu tine la cumpărături, mergi singură cu o listă prestabilită de la care ar fi bine să  nu te abaţi.

Cumpără numai gustări sănătoase pentru acasă şi lasă mâncarea tip “fast-food” pentru momentele din oraş, când nu ai altă alternativă.

2. Nu-ţi lăsa copiii să bea calorii

Cei mai mulţi copii pierd în greutate numai dacă renunţă la băuturile dulci. Pe de altă parte, majoritatea părinţilor subestimează numărul de calorii şi cantitatea de zahăr care se regăsesc în ceea ce beau copiii lor.

De exemplu, ştiai că un pahar de suc poate conţine până la 10 linguriţe de zahăr? În cunoştinţă de cauză, sigur nu i-ai da copilului tău să consume atât de mult zahăr.

Copiii nu trebuie să bea suc cu vitamina C – ei îşi pot extrage vitaminele necesare dintr-o multitudine de alte surse.

În plus, poţi înlocui sucurile cu apa care are diverse arome…

3. Mai mult nu înseamnă mai bine!

În zilele noastre, porţiile de mâncare devin de dimensiuni din ce în ce mai impresionante, chiar şi când alimentele sunt sănătoase.

Ceea ce nu trebuie să uiţi este că toate alimentele (chiar şi cele sănătoase) au calorii şi, în cantităţi foarte mari, îl pot îngrăşa pe copilul tău.

Aşadar, oferă-i copilului tău porţii de mâncare corespunzătoare: pentru cei mici este aproape irezistibilă mâncarea din belşug, chiar dacă nu le este foame.

Dacă mergi la restaurant, vorbeşte cu ospătarul să pună la pachet cam jumătate din porţia pentru copii.

4. Totul cu moderaţie

Spune-i unui copil (sau unui adult) că nu are voie să mănânce ceva anume şi tot ceea ce îşi va dori mai mult este tocmai acel produs alimentar.

Niciun produs alimentar nu trebuie să fie în afara limitelor: interzicerea alimentelor duce la pofte incontrolabile. În schimb, practică moderaţia.

Este bine să mănânce îngheţată, dacă o păstrezi doar pentru ocaziile speciale şi limitată la proporţii reduse.

5. Nu promova “clubul farfuriei curate”

Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru copilul tău este să îi permiţi să mănânce atunci când îi e foame şi să se oprească atunci când se simte sătul.

Nu forţa copiii să mănânce mai mult decât au nevoie, chiar dacă crezi că nu au mâncat destul.

Când îi obligi să mănânce o anumită cantitate mai mare sau “pănă lasă farfuria curată”, s-ar putea ca el să mănânce, de fapt, prea mult şi să câştige kilograme în plus.

6. Întoarce-te la natură

Alimentele procesate au, de obicei, mai multe calorii decât cele naturale. Aşa că, de câte ori poţi, alege alimentele în forma lor pură.

Fructele, legumele, carnea şi cerealele sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta copilului tău, toate celelalte produse alimentare trebuie să fie ocazionale.

7. Planuri de viitor

Anticiparea poate duce la reducerea numărului de calorii – ceea ce înseamnă că 1 dată pe săptămână poţi stabili mesele pentru următoarele 5 zile.

Asigură-te că ai suficiente ingrediente în casă aşa încât să nu fii pusă faţă în faţă cu nevoia de a pregăti mâncare pe ultima sută de metri, când trebuie să alergi la cel mai apropiat supermarket.

8. Promovează produsele lactate fără multe grăsimi

Copiii au nevoie de mult calciu pentru dezvoltarea corectă a sistemului osos, dar cele mai multe produse lactate nu sunt sănătoase deoarece acestea conţin grăsimi saturate care au un impact negativ asupra inimii.

De aceea, alege lactatele cu un număr redus de grăsimi – brânză fără grăsimi, lapte degresat, iaurt.

Ei nu vor înţelege diferenţa, dar inima lor va înţelege!

9. Dacă e prăjit, nu îl mănânci

Pe cât posibil, învaţă-ţi copiii să stea departe de mâncarea prăjită şi să înţeleagă de ce nu este deloc sănătoasă.

Poţi găsi nişte substituţi inteligenţi, cum ar fi pui copt la cuptor dat prin pesmet şi cartofi copţi până la a fi crocanţi în locul deliciosului pui prăjit şi a tradiţionalilor cartofi prăjiţi.

10. Mişcarea trebuie să facă parte din activitatea zilnică a copilului tău

Orice exerciţiu fizic este extrem de benefic pentru copilul tău. Încurajează plimbările cu bicicleta, rolele, plimbările familiale prin parc, baschetul, tenisul etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian