De ce e bine să mănânci cireșe – ce efecte au asupra pielii și sănătății tale

Descoperă ce beneficii au delicioase cireșe pentru sănătatea ta. Acum e sezonul lor, aşa că profită şi bucură-te de efectele pozitive ale acestor fructe!
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce e bine să mănânci cireșe - ce efecte au asupra pielii și sănătății tale
Sursa foto: Shutterstock

Există nenumărate beneficii pe care le poţi avea atunci când consumi cireșe. Aceste fructe dulci şi colorate au un conţinut destul de mare de calorii, dar sunt în acelaşi timp surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în parametrii normali.

Cireşele pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineaţă, prânz ori seară.

Află mai jos de ce este bine să mănânci cireșe!

Cireșe – proprietăţi şi beneficii

Studiile privind importanţa nutritivă a consumului de cireșe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.

Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet.

Consumul de cireșe este asociat şi cu reducerea riscului de gută, datorită antioxidanţilor conţinuţi. Totodată, cireşele pot ameliora febra musculară de după efortul fizic intens.

De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.

Antioxidanţii, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina şi antiocianele fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate.

Consumul de cireșe, asociat cu un somn mai odihnitor 

Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireşe.

În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente-cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.

Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele.

Cireşele conţin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 de calorii la 100 de grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol „rău” din sânge. Chiar și așa, nu face excese! Orice aliment consumat în exces, fie el sănătos sau nu, îngrașă!

Surse: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cherries

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-cherries

https://www.health.com/nutrition/health-benefits-cherries

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”