Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cele mai sănătoase „buruieni” de primăvară şi reţete delicioase pe care trebuie să le încerci

În pieţe au început să apară tot felul de verzituri de primăvară, dar multă lume le ocoleşte, în principal pentru că nu ştie să le gătească. Urzicile, de exemplu, se pot transforma din superalimente într-un terci cu aspect neplăcut şi zero substanţe nutritive, dacă nu le gătim corect. Spanacul, de asemenea, este adesea „chinuit” într-o fiertură, când de fapt ar fi mult mai sănătos dacă l-am consuma proaspăt, într-o salată colorată, alături de alte legume bogate în vitamine şi minerale. 


Şi să nu uităm de „vedeta” primăverii – leurda. Toţi ştim că are gust mai domol de usturoi, dar prea puţini ştim cum să o consumăm.

Pentru că sunt atât de multe dileme şi pentru că vrem să ne bucurăm de aceste „buruieni” pline de nutrienţi acum, când sunt în plin sezon, am întrebat-o pe Ramona Duna, consultant în nutriţie şi fondator al conceptului Farfuria Sănătoasă, cum să mâncăm aceste delicatese şi, mai ales, de ce. Iată ce am aflat!

Leurda sau usturoiul sălbatic – ajută imunitatea, reglează glicemia, tensiunea şi colesterolul

Leurda este un aliment-medicament bogat în vitamina C, calciu, magneziu, potasiu şi sulf.

Susţine sistemul imunitar, are proprietăţi carminative, diuretice, vermifuge, antivirale şi antibiotice, datorită conţinutului de alicină. Ajută la reducerea colesterolului şi tensiunii, reglează nivelul zahărului din sânge şi, ca mai toate alimentele bogate în sulf, are un puternic efect detoxifiant.

Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive, ideal este ca aceasta să fie consumată crudă sau preparată termic cât mai puţin.

Se poate consuma ca atare în salate, boluri nutritive, pateuri, omlete, sandvişuri etc.

Femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leurdă, deoarece aceasta poate schimba gustul laptelui. De asemenea, persoanele cu afecţiuni gastrice ar trebui să consume leurdă cu prudenţă!

Humus cu leurdă

În 5 minute am pregătit un humus plin de nutrienţi şi culoare din câteva ingrediente:

  • O cană de năut (am folosit fiert, la borcan)
  • O mână de leurdă
  • Zeama de la o jumătate de lămâie
  • Două linguri de tahini (pastă de susan)
  • Sare, piper
  • Cimbru (opţional)

Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender şi se omogenizează până se obţine consistenţa dorită.

Atenţie! Este un preparat neaşteptat de iute, din cauza aromei puternice a usturoiului sălbatic.

Urzicile conţin fier şi stimulează digestia

În topul preferinţelor mele rămân urzicile şi leurda, pentru beneficiile extraordinare aduse organismului, ideal de consumat crude sau cât mai puţin preparate termic.

Urzica este bogată în: vitamine, mai ales A, betacaroten C şi E, acid folic, minerale  (sodiu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, seleniu, sulf) şi secretină, o substanţă care stimulează digestia.

Sos pesto de urzici

Ingrediente:

  • 4 căni de urzici crude sau opărite 2 minute
  • 3-4 căţei de usturoi
  • Zeama de la o lămâie
  • Ulei de măsline
  • 100 g seminţe de pin sau nucă.

Mod de preparare: se dau toate ingredientele prin blender. Pentru că vine perioada de post, nu adaug parmezan.

Acest sos este ideal de adăugat în salate, peste paste sau cu o felie de pâine cu maia servită aşa... pur şi simplu.

Pentru salată crudă, frec bine frunzele cu sare, apoi adaug zeamă de lămâie, ulei de măsline, două linguri de seminţe de dovleac.

Pentru a scăpa de „ţepi”, urzicile se pun în apă rece timp de o oră, după care se clătesc în mai multe ape.

Atenţie! Nu se folosesc urzici mature, deoarece acestea pot produce iritaţii atât externe, cât şi interne!

Spanacul, o sursă excelentă de vitamine şi minerale

Spanacul este un aliment bogat în vitamine (B1, B2, B6, acid folic, C, E) şi minerale (calciu, fosfor, iod, magneziu, mangan, potasiu). De asemenea, conţine mult fier, însă este non-hemic, diferit de cel hemic din alimentele de origine animală, care are o biodisponibilitate mult mai crescută.

Vitamina C facilitează absorbţia fierului din spanac – de exemplu, se poate adăuga zeamă de lămâie în salate.

Betacarotenul nu se găseşte doar în legumele şi fructele roşii, portocalii sau galbene, ci şi în cele verzi. Concentraţia cea mai mare se găseşte în spanac şi în varza kale. Pentru a beneficia de acest nutrient, este important să adăugăm grăsimi bune (avocado, nuci, seminţe de in măcinate, floarea-soarelui, dovleac, ulei de măsline, de cânepă).

O salată de baby spanac crud cu un avocado mărunţit, zeamă de lămâie, un pumn de nuci hidratate este varianta cea mai simplă şi rapidă de a-i pune la dispoziţie organismului toţi nutrienţii amintiţi mai sus. Întotdeauna se alege spanacul tânăr!

Atenţie! Spanacul poate conţine cantităţi mari de pesticide, ideal ar fi să fie cumpărat din surse sigure, ecologice.

Persoanele care suferă de gută, reumatism, afecţiuni ale rinichilor ar trebui să evite consumul de spanac, din cauza conţinutului ridicat de oxalaţi.

Brioşe cu spanac

Brioşele cu spanac au succes mare în rândul copiilor, sunt foarte săţioase şi utile de luat şi la birou, în maşină, ca gustare după antrenament etc.

Ingrediente pentru 12 brioşe:

  • două căni de spanac rupt cu mâna
  • 150 g făină integrală sau făină fără gluten, după preferinţe
  • 80 ml lapte de vacă sau vegetal neîndulcit, după preferinţe
  • două linguri de ulei de măsline
  • două ouă
  • 100 g parmezan ras sau brânză dură
  • O linguriţă de praf de copt

Mod de preparare:

  • Se amestecă ingredientele până se omogenizează
  • Se încălzeşte cuptorul la 220 de grade Celsius
  • Se pun în forme sau în tavă de brioşe.
  • Se lasă la cuptor 15 minute.

Mei cu spanac şi turmeric

Întotdeauna optez pentru variante cât mai simple şi rapide, iar când vine vorba de spanac, nu fac excepţie.

Se încinge o tigaie, se adaugă o linguriţă de ulei de cocos, ceapă verde. Se adaugă o cană de ciuperci feliate şi se lasă 5 minute la foc iute, fără capac.

Se adaugă apoi o jumătate de cană cu mei fiert amestecat cu 1/4 linguriţă de turmeric. Se serveşte cu zeamă de limete şi verdeţuri proaspete (pătrunjel, mărar, busuioc, coriandru, după gust).



Citește și:
Leurda: planta-vedetă a primăverii!
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează!
Spanacul, perfect în orice dietă echilibrată
Exclusiv Online - 02.03.2020
Citește pe descopera.ro
Cernobîl emite acum RADIAŢII extrem de mari. „Este o veste PROASTĂ!” Cernobîl emite acum RADIAŢII extrem de mari. „Este o veste PROASTĂ!”
O CASCADA impresionantă a dispărut dintr-o dată de pe faţa Pământului - VIDEO O CASCADA impresionantă a dispărut dintr-o dată de pe faţa Pământului...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Cum să faci faţă singurătăţii în timpul Pandemiei de Coronavirus Cum să faci faţă singurătăţii în...
Psihologia pierderii locului de muncă în...
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
ProMotor.ro
Un român s-a întors din Anglia cu un SUV Mercedes. Reacția jandarmilor după ce șoferul a sfidat regulile Un român s-a întors din Anglia cu un SUV...
Cel mai „CURAT” SUV diesel de pe piață...
Acestea sunt mașinile cu care SAMSARII...
Descopera.ro
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual...
Google arată de AZI date despre mobilitatea...
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .