Acneea se vindecă şi prin alimentaţie!

Acneea vulgară este rezultatul unei suprainfecţii cu diverşi agenţi patogeni a zonelor care prezintă exces de sebum, manifestându-se îndeosebi pe faţă, dar deseori şi pe spate. Ea apare în mod uzual la vârsta adolescenţei, datorită dezvoltării activităţii glandelor hormonale.
  • Publicat:
Acneea se vindecă şi prin alimentaţie!

Pe chipul nostru fără machiaj se citeşte imediat starea de sănătate fizică şi emoţională, pielea fiind un fidel barometru pentru tot ceea ce se întâmplă dincolo de ea, atât în interiorul, cât şi în exteriorul nostru.

Acneea vulgară este rezultatul unei suprainfecţii cu diverşi agenţi patogeni a zonelor care prezintă exces de sebum, manifestându-se îndeosebi pe faţă, dar deseori şi pe spate. Ea apare în mod uzual la vârsta adolescenţei, datorită dezvoltării activităţii glandelor hormonale.

Atunci când acneea persistă şi după vârsta adolescenţei fenomenul este asociat cu problemele de ordin hormonal, disfuncţii metabolice şi nivelul ridicat de stres din viaţa noastră.
Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt multiple, aproape mereu existând şi o predispoziţie a anumitor persoane pentru acnee, de aceea este necesar să abordăm un program complex de îngrijire bazat pe o nutriţie adecvată şi un tratament cosmetic ce conţine o rutină specializată de îngrijire a tenului.

Acneea şi alimentaţia

Ce alimente trebuie să mâncăm atunci când avem acnee?

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe dovezi şi studii care certifică legătura strânsă dintre tipul de alimentaţie pe care îl avem şi felul în care ”se prezintă” acneea noastră. Aşadar, ce anume va trebui să mâncăm sau să nu mâncăm atunci când ne confruntăm cu această problemă?

“La persoanele predispuse la acnee, o dietă atent supravegheată poate aduce beneficii majore: poate ameliora mult leziunile specifice, poate ţine sub control activitatea glandelor sebacee pentru ca acestea să nu mai producă în exces sebum şi keratină, poate favoriza refacerea ţesutului traumatizat şi poate reduce nivelul de inflamaţie”, susţine Dr. Ruxandra Plesea, medic rezident în diabet zaharat, boli de nutriţie şi metabolism.

În primul rând va trebui să renunţăm la dulciuri sau mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut deoarece acestea stimulează în exces glandele sebacee, exact ceea ce nu ne dorim.
Va trebui să acordăm o atenţie mai mare aportului de vitamine (A, C, E) din surse naturale (morcovi, spanac, pătrunjel, citrice, pepene roşu, ardei iute, nuci, seminţe, măsline etc.) pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces şi congestia.

Zincul este un mineral cheie în sănătatea pielii şi se găseşte în mâncăruri precum vegetalele cu frunze verzi, nuci, leguminoase, seminţe de floarea soarelui, ciuperci.
Atenţie însă şi la unele minerale în exces, ce agravează acneea, precum iodul din suplimentele alimentare.

Acneea şi cura de detoxifiere

“Este nevoie de diete de detoxifiere periodice pentru a ajuta organele specializate ale corpului în detoxifierea organismului, să funcţioneze la paramentri optimi. Aceste cure de detoxifiere trebuie urmate la indicaţia şi sub supravegherea unui specialist în nutriţie, deoarece ele pot afecta sistemul nostru imunitar sau chiar deregla metabolismul”, a adăugat medicul Ruxandra Plesea.

Sănătatea ficatului şi a tubului digestiv se vor reflecta la nivelul tenului. Acneea apare de multe ori şi ca urmare a intoleranţelor alimentare sau ca efect al unei stări avansate de intoxicare a organismului nostru datorită supraexpunerii la tot felul de toxine provenite din mediul extern sau intern.

Important este şi conţinutul de fibre alimentare din dieta noastră; alegem alimentele integrale precum cerealele şi leguminoasele cât mai neprocesate şi încercăm să ne ferim de dietele prea bogate în carne şi lactate, acestea fiind produse lipsite de fibre alimentare şi care în exces sunt alimente proinflamatorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Supe vindecătoare din lumea întreagă!
Supe vindecătoare din lumea întreagă!
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”