Trucul prin care cartofii încolțesc mai greu. 10 sfaturi pentru a păstra prospețimea fructelor şi legumelor mai mult timp

Dacă vrei să te bucuri de prospețimea fructelor şi legumelor mai mult timp, avem pentru tine câteva trucuri grozave!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin o dată ca fructele sau legumele pe care le-ai cumpărat să ajungă direct la coşul de gunoi, pentru că mucegăiseră sau încolţiseră. Dacă vrei să te bucuri de prospețimea acestora mai mult timp, avem pentru tine câteva trucuri grozave!

Cum să menții prospețimea fructelor şi legumelor proaspete mai mult timp

Ciupercile rezistă mai mult timp dacă le ţii într-o pungă de hârtie, care absoarbe umiditatea vinovată de apariţia mucegaiului şi înmuierea acestora.

Avocado nu se ţine niciodată în frigider, mai ales dacă nu este bine copt, pentru că îşi pierde aroma şi textura, întărindu-se foarte tare. Cel mai bine se păstrează la temperatura camerei, până se coace complet, apoi se depozitează la frigider, ca să nu se înmoaie şi să se strice. Dacă tai un avocado şi îţi mai rămâne jumătate, ai grijă să o păstrezi cu tot cu sâmbure şi stoarce o lămâie peste ea. Sucul de lămâie va preveni oxidarea rapidă a pulpei de avocado.

Ca să nu încolţească repede, e bine să ţii ceapa în dresuri, într-un loc întunecat şi uscat. Scotoceşte în dulap după o pereche de dresuri pe care nu le mai foloseşti şi „îmbracă-ţi” cepele în ele.

Salata – dacă vei pune un şerveţel de hârtie în punga în care ţii salata, aceasta va rezista mai mult timp, pentru că hârtia absoarbe condensul generat odată cu răcirea verdeţurilor. Excesul de umiditate duce la înmuierea salatei, aşa că acest truc te va ajuta să ai tot timpul salată proaspătă şi crocantă!

Nu ţine roşiile la frigider, niciodată! Nu faci decât să le distrugi aroma şi textura zemoasă (asta dacă ai norocul să mai găseşti pe undeva astfel de roşii). Cel mai bine este să le ţii pe un platou întins sau într-o lădiță în bucătărie, mai ales dacă nu sunt coapte bine de tot.

Desigur, dacă roşiile sunt foarte coapte, regula nu se aplică, pentru că sucurile fermentează şi vei avea roşii fleoşcăite şi mucegăite în câteva zile. Când pui mâna pe roşii bine coapte, cel mai bine e să-ţi faci o salată delicioasă sau o supă de roşii plină de vitamine.

Împătureşte ţelina într-o folie de aluminiu şi va rezista mai mult timp. De obicei, ţelina începe să mucegăiască după vreo 7 zile, dar cu acest truc te vei putea bucura de această legumă cel puțin 2 săptămâni.

Verdeţurile: ține-le mereu în buchet, într-un pahar cu apă, cât mai aproape de fereastră, niciodată aruncate prin frigider, într-o pungă strânsă. Aşa vei avea parte de pătrunjel, mărar, leuştean şi câte şi mai câte verdeţuri proaspete pentru mai mult timp. Iar dacă nu mai ai nevoie de ele şi dau semne că se veştejesc, toacă-le mărunt şi adaugă-le într-o sticluţă cu ulei de măsline. Astfel, uleiul va căpăta o aromă aparte.

Bananele îşi vor păstra fermitatea şi culoarea mai mult timp dacă le ţii în ciorchine. Acoperă cotorul cu o pungă de plastic şi rupe doar o banană atunci când ţi-e poftă, nu pe toate. Asta va conferi 3 până la 5 zile în plus de prospețime.

Căpşuni, zmeură şi alte fructe de pădure – dacă nu vrei ca acestea să mucegăiască în doar câteva zile, scufundă-le într-un amestec de apă (3 părţi) cu oţet din vin (1 parte) înainte să le pui în frigider. Combinaţia va distruge sporii care duc la mucegăirea acestor fructe delicioase. Ai grijă să fie bine uscate înainte să le pui la rece.

Cartofii nu vor încolţi dacă îi pui într-o pungă de hârtie în care ai introdus şi un măr. Merele eliberează etilen, un gaz care menţine prospețimea cartofilor timp de câteva săptămâni. Pe de altă parte, nu ţine merele lângă alte fructe sau legume, pentru că vor avea exact efectul contrar. Cel mai bine e să ţii merele separat, într-o pungă de plastic, în frigider.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: