De ce trebuie să folosești SPF și în anotimpul rece. Medic dermatolog: Dacă lucrăm lângă un geam, aplicăm crema cu protecție solară la fiecare 2 ore

  • Publicat:
De ce trebuie să folosești SPF și în anotimpul rece. Medic dermatolog: Dacă lucrăm lângă un geam, aplicăm crema cu protecție solară la fiecare 2 ore
Sursa foto: shutterstock

Crema cu protecție solară nu este necesară doar vara, ar trebui să fie inclusă în rutina zilnică și în anotimpul rece, recomandă Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog. Nu ar trebui uitată acasă dacă ieșim la plimbare, dar nici dacă lucrăm într-un birou în apropierea unei ferestre!

Gestul simplu care te ferește de cancerul de piele

Majoritatea cancerelor de piele sunt rezultatul expunerii la radiații UV, astfel că sănătatea pielii este la fel de importantă toamna, ca în oricare alt anotimp al anului.

Soarele ne vede și iarna, și vara, în egală măsură. De aceea, este important să aplicăm SPF în fiecare dimineață, cu 30 minute înainte să ieșim din casă. De asemenea, dacă lucrăm în birou, lângă un geam, este important să aplicăm crema cu protecție solară la fiecare 2 ore, pentru că razele ultraviolete pătrund și prin sticlă.

Crema cu SPF este importantă nu doar în prevenirea arsurilor solare, ci mai ales pentru a preveni apariția cancerului de piele și a foto-îmbătrânirii cutanate. Este important să protejăm și buzele cu un balsam hidratant care să aibă și factor de protecție solară, spune dr. Irina Năsturică.

Cea mai gravă consecință a expunerii la razele soarelui este acumularea în timp a efectelor lor și apariția cancerului cutanat.

Alunițele vechi își pot modifica aspectul, cresc în suprafață și volum, își schimbă culoarea și marginile devin neregulate.

Riscul de melanom există, iar uneori singura salvare este controlul repetat al sănătății pielii în scop preventiv. Există și alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele sau carcinoamele spinocelulare sau bazocelulare, apărute ca urmare a expunerii îndelungate la soare.

Cum protejăm pielea când e frig afară

Există scenarii în care ne putem alege cu o arsură solară chiar și iarna, de exemplu, pe pârtia de schi, într-o zi însorită, deoarece și zăpada reflectă soarele, iar altitudinea crescută face ca ultravioletele să fie mult mai puternice.

Dacă aveți o arsură solară, indiferent că este vară sau iarnă, în funcție de gravitatea arsurii, poate fi necesară vizita la medicul dermatolog, care va prescrie atât un tratament local de calmare a arsurii, cât și un tratament sistemic. Pentru a vă proteja complet pielea în anotimpul rece, este indicat să folosiți crema cu protecție solară SPF 30, să evitați bronzul artificial și să vă verificați regulat piele pentru pete sau semne noi, recomandă medicul dermatolog.

Cum aplicăm crema de protecție solară

Etapele corecte sunt deja bine cunoscute: curățare, hidratare, aplicarea tratamentelor și a serurilor, apoi urmează SPF-ul și putem începe machiajul.

„Crema cu protecție solară se recomandă să fie aplicată cu 20 de minute înainte de a merge afară. De asemenea, să nu uităm că există produse cu SPF sub formă de spray care se pot aplica peste machiaj, iar unele produse de makeup conțin ele însele factor de protecție solară, însă cu o acoperire mai slabă. Putem folosi crema cu SPF sub fondul de ten, apoi să folosim varianta spray peste, pentru reîmprospătare”, încheie dr. Irina Năsturică.

Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân