Cele mai eficiente tratamente cosmetice

Nu-mi plac deloc ridurile. Şi nici ideea de îmbătrânire. Aşa că, primul lucru de pe lista mea de întrebări pentru medicul dermatolog Oana Spânu (www.oanaspanu.ro) a fost legat de tratamentele specializate antiaging.
  • Publicat:
Cele mai eficiente tratamente cosmetice

Organizarea nu este punctul meu forte. Însă, pe lista de dorinţe pentru 2015 scrie mare şi apăsat că vreau ca în anul acesta să am mai multă grijă de mine.

Şi ca să nu rămân la stadiul de intenţie, am vrut să aflu direct de la surse autorizate ce trebuie făcut zilnic, săptămânal şi lunar, în funcţie de sezon, pentru ca atunci când mă uit în oglindă să îmi placă ce văd.

Nu-mi plac deloc ridurile. Şi nici ideea de îmbătrânire. Aşa că, primul lucru de pe lista mea de întrebări pentru medicul dermatolog Oana Spânu (www.oanaspanu.ro)  a fost legat de tratamentele specializate antiaging. Iar Oana a început prin a-mi spune că a observat din experienţa proprie că femeile care apelează la astfel de intervenţii sunt bine informate şi îsi doresc terapii mai puţin invazive, care să le pună în valoare frumuseţea fără să îşi piardă naturaleţea.

Tratamentele non sau minim invazive câştigă treptat teren în defavoarea intervenţiilor chirurgicale radicale, tratamentele laser şi cele injectabile redau un aspect natural pielii şi pot amâna cu 10 ani o intervenţie chirurgicală estetică.
Oana Spânu a insistat, însă, şi asupra importanţei îngrijirii zilnică a pielii printr-o rutină corectă care poate păstra capitalul natural de colagen, elastină, iar prin alimentaţie şi aplicarea unor tratamente acasă să constituie un aport vital de vitamine şi minerale, substanţe antioxidante, atât de necesare pielii pentru a combate stresul oxidativ zilnic şi procesul de îmbătrânire.

În concluzie, în funcţie de tipul de piele, de necesităţile acesteia, de stilul de viaţă şi de sezon, sunt recomandate sau contraindicate anumite proceduri estetice medicale sau tratamente adjuvante efectuate acasă.

Planul de îngrijire pentru piele, iarna

Este iarnă şi odată cu sosirea frigului, pielea, învelişul care protejează organismul de modificările mediului înconjurător (temperaturi extreme, traumatisme, infecţii ), suferă o serie de transformări de la uscăciune, senzatie de înţepătură sau fisuri până la manifestări mai serioase sau agravarea unor boli de piele preexistente (eczema, dermatita atopica).

Produşii secretaţi la suprafaţa pielii de glandele sebacee şi sudoripare formează un film hidrolipidic consistent pe timpul verii, însă foarte redus în anotimpul rece. Astfel, funcţia protectoare antimicrobiană, antiparazitară, fungistatică şi de menţinere a hidratării pielii se reduce, confruntându-ne cu o piele uscată, sensibilă, pruriginoasă (mâncărime, usturime) în special la nivelul suprafeţelor expuse la frig (faţă, mâini, picioare).

Îngrijirea de acasă

Tratamentul constă în evitarea băilor dese şi lungi cu apă fierbinte (acestea înlătură filmul lipidic natural al pielii), hidratare corespunzătoare, prin consum de lichide şi aplicarea cremelor emoliente, foarte bogate în lipide, cel puţin odată pe zi (la 2-3 minute după baie), aplicarea (când există scuame şi fisuri) de creme keratolitice cu uree, acid salicilic, în special pe tălpi şi palme, dar şi prezentarea la medic pentru indicarea unui tratament adecvat atunci când apar plăci roşii, inflamate şi usturime!

Sunt de evitat produsele de demachiere şi tonicele pe bază de alcool! Hidratarea feţei se va face în funcţie de tipul de ten, cu o cremă uşor grasă, cu ceramide şi vitamine pentru tenul uscat, iar pentru cel mixt sau gras sunt preferabile loţiunile de tip ulei în apă. Săpunul şi gelul de duş vor fi fără detergenţi, destinate pielii sensibile. Crema de buze şi de mâini vor fi foarte grase şi se vor aplica de 3-4 ori pe zi.

Purtarea de mănuşi şi căciulă este recomandată pentru a proteja pielea de agresiunea factorilor de mediu, însă se vor evitata ţesăturile de lână sau blană (se preferă bumbacul) care pot declanşa reacţii alergice. Sistemele de încălzire din încăperi furnizează de obicei aer uscat care poate înrăutăţi condiţia de piele uscată, aşadar umidifierea aerului poate fi o soluţie pentru locuinţă sau birou.

Tratamente recomandate la clinici de frumuseţe

Sezonul rece (octombrie – februarie) reprezintă perioada ideală pentru tratamentele medicale estetice de depigmentare de pe faţă, decolteu, mâini (scoaterea petelor maronii apărute în timpul verii), pentru ştergerea ridurilor medii şi profunde, dar şi a cicatricelor lăsate de acnee, pentru tratarea “pielii lăsate” a feţei, gâtului, dar şi corporale, pentru topirea vaselor vizibile de pe faţă şi picioare.

Aceste tratamente se pot efectua prin şedinţe laser de ultimă generaţie, proceduri de peeling chimic de grad medical, radiofrecvenţă fracţionată şi tratamente injectabile cu acid hialuronic, în deplină siguranţă. Motivul principal este cantitatea redusă de raze ultraviolete generate de soare, care vor feri pielea tratată de riscul arsurii solare post tratament, de riscul hiperpigmentării şi al generării de complicaţii.

O mare parte din aceste proceduri non sau minim invazive se pot efectua şi în anotimpul cald, însă tratamentele laser sau tip peeling chimic ce presupun acţiunea la nivelul dermului mediu sau profund, cu îndepărtarea unor straturi de celule ale pielii necesită o recuperare de câteva zile fără prezenţa razelor soarelui, anotimpul rece fiind ideal.

Tratamente naturale indicate acasă

Acasă se pot efectua măşti de hidratare şi hrănire a pielii, precum şi peelinguri cu ingrediente naturale din fructe (citrice cu efect antioxidant, exfoliant şi depigmentant prin prezenta vitaminei C), măşti cu banane, avocado, ulei de cocos, ricin, argan în care se poate adăuga vitamina A uleioasa.

Rolul acestora este de a aduce pe piele lipide, vitamina A, D, E şi antioxidanţi pentru  hidratare şi pentru a reface filmul gras al pielii, pentru a o feri de fisurare, exfoliere, procese accelerate de temperaturile scăzute şi vânt.

Atenţie însă: persoanele cu piele sensibilă, cu istoric de alergii, urticarie, eczema ar trebui să evite aplicarea acestor măşti naturale şi să opteze pentru produsele dermatocosmetice din farmacii. Ingredientele naturale sunt benefice pentru pielea fără istoric de alergii, însă la persoanele sensibile pot declanşa sau exacerba manifestările de piele uscată, mâncărimi, usturimi, înroşire sau chiar pot declanşa dermatită de contact sau urticarie.

Plan de îngrijire pentru piele, vara

Fotoîmbătrânirea cutanată (photoageing) este procesul natural irevesibil pe care începem să-l conştientizăm după vârsta de 30 de ani şi la care contribuim prin expunere necontrolată la soare, la aparate de bronzare cu UV (aşa-numitele solare) şi fumat.

Semnele debutului îmbătrânirii cutanate sunt ridurile fine, petele pigmentare brune pe zonele expuse frecvent la soare (în special faţa, decolteul şi umerii), modificarea texturii pielii cu pierderea elasticităţii şi a luminozităţii, deshidratarea şi porii dilataţi.

Tocmai pentru a realiza fotoprotecţie, vara ar trebui să folosim zilnic o cremă cu factor înalt de protecţie UV (SPF 50+UVA), iar în sezonul rece este necesară utilizarea zilnică a unor creme cu indice SPF 15-30 chiar şi în zilele fără soare, deoarece există o cantitate semnificativă de UV.

Ce tratamente estetice sunt recomandate înainte de expunerea la soare

În top se află refacerea volumelor faciale cu acid hialuronic: ştergerea cearcănelor, umplerea şanţurilor şi a ridurilor. Tratamentele cu toxină botulinică pentru riduri şi transpiraţia excesivă sunt de asemenea cerute de pacienţi, alături de cele pentru ştergerea porilor, a petelor pigmentare şi a vaselor, îndepărtarea ridurilor şi a cicatricilor, remodelare corporală şi atenuare vergeturi.

Pentru regenerarea pielii fără a crea volume, cele mai iubite tratamente de către pacienţi sunt cele de hidratare şi revitalizare cu acid hialuronic fluid şi cocteiluri vitaminice, dar şi tratamentele laser noninvazive pentru îmbunătăţirea calităţii pielii. Acestea nu expun la riscul de hiperpigmentare şi se pot efectua în deplină siguranţă primavara şi vara. Din cauza prezenţei soarelui, nu sunt recomandate sub nicio formă tratamentele de tip peeling laser sau chimic, deoarece expun la riscul de hiperpigmentare.

Tratamentele efectuate acasă în sezonul cald trebuie să se limiteze la măşti cu iaurt gras, la aplicarea de fructe mixate (de ex. banane), evitându-se măştile cu citrice, cu uleiuri minerale sau vitamina A, care au puternic efect fotosensibilizant (pot determina înroşirea pielii în combinaţie cu soarele şi chiar arsuri pe zonele unde au fost aplicate). Consumul de fructe de pădure în stare proaspătă vara aduce zilnic o cantitate foarte mare de antioxidanţi care luptă împotriva îmbătrânirii pielii şi a efectelor nocive ale UV.

Pentru păr şi unghii

Hairstylistul Camelia Negrea (C.N. by Camelia Negrea) care crede că trebuie să avem grijă de păr exact ca şi de ten, mi-a recomandat să tai vârfurile la 2, 3 luni, să colorez părul în funcţie de cum creşte (între 3 şi 6 săptămâni). Iar pentru că frigul, vântul (iarna), soarele, clorul din piscină şi apa sărată deshidratează părul, ar trebui să merg lunar la salon pentru un tratament intensiv făcut cu prosop fierbinte, astfel încât ingredientele active să ajungă în scalp.

Cât despre îngrijirea zilnică, hairstylistul mi-a spus că ar fi bine să folosesc la fiecare spălare balsam şi săptămânal o mască pentru hidratare. În cazul în care părul e foarte deshidratat, se poate folosi acea mască la fiecare spălare. Iar vara, toate produsele de îngrijire şi de styling trebuie neapărat înlocuite cu unele ce conţin filtru UV (mai ales în vacanţă).

Cât despre unghii, specialistul în manichiură Georgiana Both (www.chicsalon.ro) mi-a spus că unghiile au nevoie să fie curăţate şi tăiate la o săptămână, 10 zile, că ar trebui aplicat zilnic ulei de cuticule, iar o dată pe lună (indiferent de anotimp), unghiile au nevoie de un tratament de hidratare intensă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”