Ce nu stiai despre colagen

colagenul sprijina corpul din multe puncte de vedere, pornind de la sustinerea vaselor de sange pana la cea a pielii.
  • Publicat:
Ce nu stiai despre colagen
Ce nu stiai despre colagen

Colagenul este o proteina a tesutului conjuctiv din organism. El se gaseste intr-o cantitate destul de mare atat in tot corpul omului, cat si al animalelor. Mai mult de 25% din proteinele de la mamifere sunt constituite din colagen. Molecula de colagen are multe forme diferite si variate.

Ce este colagenul?

Colagenul are un caracter neted si nedeslusit in piele. Cand apare in tendoane, el este sub forma unor corzi fibroase dure si grele. Colagenul sprijina corpul din multe puncte de vedere, pornind de la sustinerea vaselor de sange pana la cea a pielii.

Originea cuvantului este greaca, iar tradus inseamna “producator de lipici”. Aceasta denumire a aparut si pentru ca din pielea fiarta a animalelor se izoleaza colagenul din care se fabrica lipici.

Alte parti ale corpului, cum ar fi oasele, sunt mai intai tratate si apoi fierte, urmand ca gelatina sa se ridice la suprafata.

Nedreptatea vine odata cu varsta

Organismul tinde sa produca mai putin colagen sau de o calitate mai slaba pe masura ce imbatraneste. Apar, totodata, unele incrucisari de elemente ce determina formarea unor fibre mai rigide si mai putin solubile in apa.

Pielea, de fapt, este colagen in proportie de 70%. Cand o cantitate redusa de colagen sau de o calitate necorespunzatoare este produsa, pielea isi pierde elasticitatea si incepe sa se lase.

Varsta, si deci lipsa colagenului, reduce puterea de intindere a tendoanelor. Abilitatea de a te misca liber si confortabil este redusa din aceasta cauza.

Pastreaza-l cat mai mult posibil

Fereste-te sau protejeaza-te de soare. Razele ultraviolete ale soarelui reprezinta unul dintre principalii dusmani ai colagenului. De asemenea, reziduurile ramase de la digestia zaharului au un efect nociv asupra colagenului din piele. Deci, fereste-te si de dulciuri!

Terapiile cu colagen

Oamenii de stiinta lucreaza la gasirea unor modalitati de a creste productia de colagen si a evita incrucisarea elementelor de colagen care duc la aparitia ridurilor.

Cremele tipice cu colagen nu pot patrunde prin epiderma, dar tratamentele destinate stimularii producerii de colagen sunt destul de promitatoare.

Terapiile de inlocuire a colagenului, in cazul in care colagenul este injectat in piele, determina umflarea pielii, aratand schimbari dramatice si imediate in aspectul pielii. Noile forme de tratament nu prezinta efecte secundare negative.

Citeste si Procedurile cosmetice: risc vs. beneficii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raylife, un lux accesibil tuturor
Raylife, un lux accesibil tuturor
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian