Procedurile cosmetice: risc vs. beneficii

Unele persoane raporteaza dureri de cap, simptome asemanatoare gripei, durere sau roseata in zona injectarii, sau slabiciune musculara in urma injectarii cu toxina botulinica.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Procedurile cosmetice: risc vs. beneficii
Procedurile cosmetice: risc vs. beneficii

Am vrea sa ramanem vesnic tinere si frumoase, iar pentru asta am fi in stare de orice. Nu ne dam in laturi nici de la durere sau alte efecte secundare. Astfel ca procedurile cosmetice au tot mai mult succes. Si totusi, esti constienta de balansul dintre riscurile si beneficiile lor? 

Peelingul chimic consta in imbunatatirea si catifelarea texturii pielii de pe fata sau din alte zone, prin indepartarea straturilor superficiale deteriorate, folosind o solutie acida. Peeling-ul este indicat persoanelor cu riduri, pete sau cicatrici rezultate din urma acneei. Agentii de peeling chimic folositi sunt alfahidroxiacizii (AHA), acidul tricloracetic (TCA) si fenolul.

Peelingul nu poate inlocui un lifting chirurgical, dar poate fi asociat cu acesta, in cadrul unor programe complexe de intinerire. La inceput, vei observa modificari subtile, un aspect mai luminos si mai sanatos al pielii, iar o data cu continuarea tratamentului, vei constata o imbunatatire generala a texturii pielii.

Peeling-ul chimic este in mod normal sigur cand este efectuat de un chirurg plastician. Sunt posibile foarte rar infectia, amorteala si cicatricile. In timpul peeling-ului cu fenol sunt posibile disfunctii cardiace, astfel incat pacientii sunt monitorizati pe tot parcursul operatiei.

Peeling-ul cu fenol
face ca pielea sa-si piarda capacitatea de a produce pigment (bronz). Asta inseamna ca vei avea o culoare mai deschisa a tenului si ca va trebui sa te protejezi de soare in permanenta.

Exista, de asemenea, posibilitatea modificarilor anormale de culoare. Pot aparea puncte albe, dar ele dispar de la sine sau se pot trata cu usurinta.

Augumentarea tesutului
presupune injectarea unor produse sintetice sau biologice (spre exemplu, colagen), sau tesuturi proprii (grasime) recoltate si reintroduse chirurgical, pentru a ridica ridurile si pentru a trata cicatricile.

Substanta injectata este folosita pentru inlocuirea tesutului pierdut de sub piele in locuri precum: in jurul nasului, gurii, barbiei, din obraji, ori chiar pentru marirea buzelor si sanilor. 

In functie de substanta injectata si de locatia procedurii, imbunatatirea aspectului variaza de la pacient la pacient. Pot aparea si efecte adverse determinate de implant sau de producerea unui tesut cicatricial in exces, in urma unei infectii sau aparitiei unei reactii de respingere a organismului.

 

Sunt posibile si discromiile (tulburare in pigmentarea normala a pielii) din cauza vanatailor sau chiar hematoamelor. Preparetele injectabile temporare sau semitemporare nu au efecte adverse.

Toxina botulinica
este produsa de bacteria Clostridium botulinum si este folosita pe scara larga in cabintele dermatocosmetice. Este purificata si reduce actiunea muschilor ce cauzeaza aparitia ridurilor. Procedura se realizeaza de catre un medic dermatolog in aproximativ 30 de minute, iar rezultatele dureaza pana la 3-4 luni.

Chiar daca nu se poate contacta botulismul de la aceste preparate injectabile, exista si alte riscuri asociate procedurii. In functie de locul de injectare, reactiile adverse pot varia. Daca, spre exemplu, prea multa toxina este injectata intr-un muschi, zona poate parea lasata pentru chiar pentru cateva saptamani pana sa-si revina.

Unele persoane raporteaza dureri de cap, simptome asemanatoare gripei, durere sau roseata in zona injectarii, sau slabiciune musculara. Asigura-te ca medicul tau are suficienta experienta in efectuarea acestor proceduri inainte de a lua o hotarare.

Dermabraziunea consta in refinisarea pielii prin inlaturarea straturilor superficiale ale epidermei. Pentru aceasta procedura se foloseste o perie electrica sau un sistem cu microcristale cu margini neslefuite pentru indepartarea celulelor moarte. Peria executa miscari rotative extrem de rapide prin care exfoliaza pielea.

Procesul este unul destul de agresiv pentru tegumente, rezultatul imediat fiind o leziune sangeranda. Insa, pe masura ce rana se vindeca, pielea se regenereaza si straturile nou formate le vor inlocui pe cele indepartate prin dermabraziune, conferind tenului un aspect mult mai tanar si imbunatatindu-i in acelasi timp elasticitatea si tonusul.

Citeste si Fii tanara cu venin de vipera!
                  A kind of magic

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cauzele pielii uscate
Cauzele pielii uscate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”