Transpiraţia excesivă: remedii naturiste eficiente care o pot combate!

Remediile naturale sunt un sprijin demn de luat în seamă în tratamentul hiperhidrozei, deoarece prin acţiunea lor pot ajuta sistemul nervos să racţioneaze corespunzător iar astfel cantitatea de sudoare este mult diminuată. De fapt, ajutoarele din natură sunt folosite cu succes în medicina tradiţională de mii de ani. Iată câteva dintre acestea!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Transpiraţia excesivă: remedii naturiste eficiente care o pot combate!

Hiperhidroza reprezintă termenul utilizat pentru a descrie transpiraţia abundentă, afecţiune incomodă întâlnită la aproape 3% din populaţia planetei. Persoanele afectate se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza transpiraţiei în exces şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare sau chiar pierderea locului de muncă.

Cele mai predispuse zone vizate de hiperhidroză sunt subraţul, tălpile, palmele, zona de deasupra buzei superioare şi cea dintre picioare. În unele cazuri, transpiraţia este localizată doar pe anumite porţiuni de corp, cum ar fi capul sau mâinile, în timp ce alte persoane transpiră pe întreaga suprafaţă a corpului.

Veste bună este că există în prezent numeroase tratamente pentru această problemă, însă trebuie să fiţi conştienţi că transpiraţia excesivă poate fi în cele mai multe cazuri un simptom al unei afecţiuni ascunse, precum infecţia, anxietatea sau hipertiroidismul, nu neapărat o boală în sine.

Cauza apariţiei hiperhidrozei este una destul de complexă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că hiperhidroza apare ca urmare a unei întreruperi de informaţie între hormoni şi hipotalamus, centru din creier care controlează nervii responsabili cu activitatea glandelor sudoripare.

Dieta potrivită poate împiedica transpiraţia în exces

Ca în multe alte afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important. Dacă transpiri mai mult decât în mod normal, e bine să ştii că trebuie să eviţi carbohidraţii complecşi, optând în schimb pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, laptele consumat trebuie să aibă cât mai puţine grăsimi iar cantitatea de sare şi de condimente trebuie limitată drastic.

De asemenea, este important să consumi alimente bogate în calciu, să le eviţi pe cele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei şi să bei cât mai multe lichide, de preferat apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă  temperatura corpului.

Reţine că anumite substanţe precum cafeina, Guarana şi anumiţi compuşi din ceaiuri, dar şi administrarea de medicamente antidepresive, de tiroidă sau cele pentru tratamentul răcelilor pot stimula producerea transpiraţiei.

Remediile naturale sunt de asemenea un sprijin demn de luat în seamă în tratamentul hiperhidrozei, deoarece, prin acţiunea lor pot ajuta sistemul nervos să racţioneaze corespunzător iar astfel cantitatea de sudoare este mult diminuată. De fapt, ajutoarele din natură sunt folosite cu succes în medicina tradiţională de mii de ani.

Deodorantul din piatră de alaun 

Acest cristal natural extras din minele asiatice este extrem de eficient împotriva transpiraţiei şi a mirosurilor neplăcute şi, mai presus de toate, nu acoperă mirosul ci împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile cu apariţia acestuia. Nu are în compoziţie parfum, este 100% natural şi se aplică pe zonele cu probleme, umezind puţin în prealabil piatra. Astfel de produse pot fi găsite în orice magazin naturist, au preţuri convenabile şi prezintă multiple avantaje: pot fi folosite pe o perioadă lungă de timp, nu pătează hainele, pot fi folosite şi pe pielea sensibilă, iritată şi calmează arsurile provocate de expunerea prelungită la soare.

Bicarbonatul de sodiu

Aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce ai ieşit de la duş, bicarbonatul de sodiu are efect răcoritor şi, chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.

Oţetul din cidru de mere – se poate aplica local înainte de a merge la culcare sau poate fi băut, dar se recomandă a fi îndulcit cu miere pentru că nu are un gust tocmai plăcut. Acesta are efect astringent iar folosirea regulată timp de mai multe zile poate reduce semnificativ cantitatea de sudoare.

Bea zilnic ceai de salvie cu muşeţel

În 2-3 săptămâni rezultatele se vor vedea, susţin persoanele care au încercat şi această soluţie alternativă. Amestecă o linguriţă de salvie uscată sau proaspătă cu o linguriţă şi jumătate de petale de muşeţel şi adaugă conţinutul într-un ibric cu 200 mililitri de apă fiartă. Acoperă recipientul şi lasă pentru 10-15 minute, după care adaugă o linguriţă de miere pentru a îndulci ceaiul rezultat.
 

Mare grijă însă la salvie, nu o consuma pe o perioadă mai lungă de o lună deoarece poate cauza mesntre abundente sau sângerare excesivă în urma unei leziuni minore.

Magneziu

Adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, deci consultaţi-vă medicul pentru prescrierea corectă a suplimentelor sau a alimentelor bogate în magneziu (legume verzi şi colorate, fructe, seminţe, nuci, lapte, peşte, soia etc.)

Tinctura de brusture 

Brusturele este o plantă cu puternic efect astringent şi ajută la purificarea sângelui şi a fluidelor corporale. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, care este totuşi destul de amar şi are un uşor efect laxativ, sau sub formă de tinctură aplicată pe zonele afectate de hiperhidroză.

Alte trucuri pentru a ţine sub control transpiraţia sunt: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia.

În privinţa mirosului transpiraţiei, celebrul dr. Oz recomandă consumul de pir sau iarba-câinelui cum este numită în mod tradiţional. Această plantă, mai exact clorofila din compoziţia ei, ajută la distrugerea bacteriilor şi microbilor care provoacă mirosul neplăcut al transpiraţiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”