Ce să mănânci ca să nu-ți mai cadă părul. 20 de alimente care întăresc rădăcina firului de păr

  • Publicat:
Ce să mănânci ca să nu-ți mai cadă părul. 20 de alimente care întăresc rădăcina firului de păr
Foto: Shutterstock

Căderea părului poate avea numeroase cauze, de la stres până la tulburări hormonale, folosirea excesivă a unor produse de styling sau  chiar infecția cu noul coronavirus. Însă, de cele mai multe ori, căderea părului este o consecință a alimentației sărace în zinc, „combustibilul” în baza căruia funcționează folicul pilos.

Înainte să începi crosul disperării prin farmacii, în căutarea unei poțiuni care să-ți păstreze podoabă capilară acolo unde îi e locul, adică pe cap, îți dăm un sfat: include în dieta zilnică alimente care opresc căderea părului. Va fi mult mai simplu. Iată care sunt acestea!

Cele mai bune alimente care opresc căderea părului

Firele de păr sunt constituite, în principal, din proteine, ceea ce înseamnă că primele alimente demne de a sta pe masa ta sunt cele bogate în proteine. Totuși, nu te gândi că o friptură adăugată zilnic în meniu te va ajuta cu ceva.

Grăsimile cresc nivelul de testosteron din organism, fapt ce va duce invariabil la pierderea părului.

Așadar, fără costițe, fără cotlet, fără friptură de vită! Iată soluțiile care te ajută într-adevăr: pește (care aduce mii de alte beneficii pe lângă cel de a preveni căderea părului), pui, ficat de vițel, brânză degresată, ouă, nuci, fasole și iaurt.

Produsele din soia sunt și ele alegeri de reținut, însă cu moderație, întrucât cercetările arată că fitoestrogenii din compoziția lor pot dăuna sănătății femeilor, favorizând apariția cancerului mamar.

Nu le mai culege și aruncă din cozonac sau prăjituri – stafidele și-au dovedit științific puterile de a întări rădăcina firului de păr, prevenind căderea acestuia. Cum? Fierul joacă un rol important în producerea hemoglobinei, cea care poartă oxigenul prin corp, către organe și țesuturi.

Când nivelul hemoglobinei este unul normal, oxigenul este dispersat așa cum trebuie în organism. Scalpul este suficient irigat cu sânge și oxigen, fapt ce stimulează creșterea părului.

Totuși, un plus de fier adăugat dietei tale nu înseamnă că vei grăbi procesul de creștere și îndesire a părului, însă deficitul dăunează considerabil. Așa că data viitoare când te așezi la masă amintește-ți că fructele uscate (stafidite) și sucul de cireșe, vegetalele cu frunze verde închis (spanacul, urzicile etc.) sau cerealele integrale sunt toate bogate în fier.

De asemenea, vitamina C îmbunătățește și ea absorbția de fier, astfel că îți recomandăm portocalele, căpșunile și lămâile.

Mulți dintre bărbații care se plâng că au chelit suferă de o deficiență de zinc. Acesta joacă un rol deosebit de important în funcțiile organismului, de la reproducerea celulară până la echilibrul hormonal, fiecare dintre acestea influențând decisiv dezvoltarea firului de păr.

Și să nu uităm, desigur, că zincul este „combustibilul” în baza căruia funcționează folicul pilos. Când zincul atinge un nivel scăzut în organism, acești foliculi slăbesc, fapt ce duce la ruperea sau căderea firului de păr. Pentru a preveni această problemă, mănâncă zilnic alimente bogate în zinc, cum ar fi creveți, midii, stridii.

Ai grijă însă, pentru că aportul exagerat de zinc nu îți va întări și mai mult părul, ci va conduce în cele din urmă la pierderea acestuia. Prin urmare, rezumă-te la aportul de zinc prin intermediul unei diete bine alcătuite și renunță la suplimentele sub formă de pastile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc