Soluții pentru durerile de spate și anxietatea produsă de războiul din Ucraina, în CSID.RO Live, 16 martie

În CSID.RO Live, din 16 martie, ora 17.00, subiectele sunt durerea de spate și soluții pentru anxietatea produsă de război.

Invitații emisiunii CSID.RO Live, moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?” sunt: Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirugie, Spitalul Clinic SANADOR și Diana Stănculeanu, psihoterapeut, expert național în sănătate mintală.

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirugie, Spitalul Clinic SANADOR: În ultimii 10, 15, 20 de ani, vin la medic mulți tineri care lucrează în fața calculatorului și după 6-7 ore de lucru pleacă acasă sub forma scaunului. Le spun să-și pună un timer, la o perioadă, să facă niște exerciții, stretching, te dezmortești, altfel există posibilitatea să te anchilozezi ca orice balama de la ușă care nu se uzează.

Cum să scăpăm de durerile de spate

„Trebuie să te respecți și pe tine însăți, sunt chestii de bun simț: te ridici, te agăți de marginea ușii, îți miști zona cervicală, te apleci în față, în lateral, faci niște genuflexiuni. În plus, în timpul liber, e indicat să facem niște sport moderat: jogging, plimbare. Aceasta trebuie să fie ca o a doua natură.

Din cauza antiinflamatoriilor administrate mult timp apar probleme la stomac, la ficat. Ele se iau la nevoie, la durere.”

Când trebuie mers la medic pentru durerea de spate

„Nu orice durere de spate înseamnă că trebuie să mergi la medic. Îngrijorarea vine când durerea persista, se duce în zona cervicală sau în membrele superioare. Asta înseamnă că este compresiune pe nervi, ce poate duce în timp la lezarea elementelor nervoase si să apară parestezii.”

Pantofii cu toc și durerile de spate

„Eu le zic pacientelor: purtați pantofi și vedeți cum vă simțiți. Dacă apar dureri de spate din cauza pantofilor cu toc, atunci mai scădeți înălțimea tocului.”

„Ne-am trezit cu războiul ca realitate de pe o zi pe alta”

Diana Stănculeanu, psihoterapeut, expert național în sănătate mintală: „Războiul are un impact semnificativ pentru că este un eveniment la care nu ne-am fi așteptat în această parte de lume. Europa a fost un loc extrem de privilegiat. Ce se întâmplă în această perioada ne lovește de 2 ori pentru că este al doilea mare eveniment global, după pandemie.

Războiul este un fenomen nou, în această parte din lume, este un fenomen impredictibil. Ne-am trezit cu războiul ca realitate de pe o zi pe alta. Faptul că este un eveniment cu impact de strategie asupra vieților umane, asta face să ne gândim și mai serios la aceste eveniment, iar starea de anxietate și neliniște să fie și mai mare.”

Cum să gestionăm emoțiile produse de război

„Uneori când țara arde, să mă agăț de ceea ce știam să fac, e felul meu de a-i reaminti creierului că suntem într-o situație cât de cât în situație.

O a doua recomandare e să ne punem corpul în mișcare pentru că starea de alertă a creierului aduce o altă chimie a corpului. Suntem fie într-o zonă de lupta sau o zona de fugă, corpul ne pregătește pentru aceste situații și ne dă în exces substanțe care ne pot dezechilibra: adrenalina, cortizol.

Palpitații, transpirații, nodul în stomac. Toată frica se duce în stomacul nostru. Ideea e să ne mișcăm moderat: ne ajută să ne păstrăm emoțiile reglate.

Trebuie să acceptăm să ne fie frică și să punem o etichetă pe emoțiile noastre pentru că în felul acesta scade intensitatea stărilor noastre, așa ne spune neuropsihologia.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult