Gaspar Gyorgy: dorința de a avea un copil pune o mare presiune pe relația de cuplu

Dorința de a avea un copil și prezența infertilității pot tensiona relația.

Dorința de a face un copil și, mai ales situația în care această dorință nu poate fi îndeplinită, poate duce la o mare tensiune în cuplu ce poate culmina, chiar, cu despărțirea. Gaspar Gyorgy, psihoterapeut relațional, ne-a explicat legătura dintre infertilitate și infidelitate.

Sunt studii de specialitate făcute la nivel internațional făcute în domeniul psihologiei relației care spun că ar putea exista o corelație între infertilitate și infidelitate. Într-o relație oficială, într-o căsătorie, majoritatea oamenilor vin cu dorința de a avea un copil, de a fi părinți, de a-și transmite mai departe genele și de a lăsa ceva în urma lor pe această planetă. Pot exista situații în care unul dintre parteneri, pentru a păstra acea relație, pentru a intra în acea căsătorie pe care și-o dorește, să știe că nu poate avea copii și să ascundă acest lucru de celălalt partener. „Aceasta este o formă de trădare„, spune Gaspar Gyorgy. În momentul în care iese la suprafață adevărul, pentru că întotdeauna adevărul iese la suprafață, chiar dacă o perioadă mai lungă de timp, acel partener se poate simți trădată, poate fi o formă de infidelitate.

Există și situația în care niciunul dintre partener nu știe despre celălalt și nici despre propria persoană că nu pot avea copii. Ei intră într-un proces de fertilizare pe care îl privesc ca pe speranța că pot deveni părinți, acea luminiță de la capătul tunelului. Însă experiența de viață a arătat că această fertilizare nu funcționează din prima. De cele mai multe ori, fertilizarea funcționează după câteva încercări, iar dorința de a avea un copil rămâne o vreme neîmplinită. Toată această situație vine cu o presiune uriașă pe relația de cuplu. Psihoterapeutul povestește de povești din cabinet cu clienți care povesteau că au devenit obsedați de a avea un copil și nimic altceva nu mai contează. Nici nu mai folosesc cuvinte frumoase, nu mai prețuiesc intimitatea. ori, din nou apare sentimentul de lipsă: nu mai sunt dorit, văzut, apreciat. Iar Universul ne aduce în cale o ispită care oferă atenție partenerului care nu primește îndeajuns și inițiază un joc în trei și, astfel, apare infidelitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gáspár Gyorgi - Psiholog clinician și psihoterapeut relațional
Gáspár Gyorgy este, așa cum se intitulează chiar el, expert național și formator de opinie în sănătate relațională. • Psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat de Colegiul Psihologilor din România, cu o experiență de peste 16 ani. • Președinte și membru ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog clinician și psihoterapeut relațional
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult