Cei mai buni ochelari de soare pentru sănătatea ochilor tăi!

Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii atât de femei cât şi de bărbaţi. Nu numai că pot să îţi schimbe întregul look într-o secundă şi să te facă să arăţi bine, dar pot să fie şi un ajutor extrem de mare pentru ochi!
  • Publicat:
Cei mai buni ochelari de soare pentru sănătatea ochilor tăi!

Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii atât de femei cât şi de bărbaţi.

Nu numai că pot să îţi schimbe întregul look într-o secundă şi să te facă să arăţi bine, dar pot să fie şi un ajutor extrem de mare pentru ochi!

Aşa cum nu ar trebui să ieşi din casă niciodată fără să aplici cremă de protecţie, aşa nici ochelarii nu ar trebui să îţi lipsească din outfitul de zi cu zi!

Esenţiali în protecţia ochilor împotriva razelor solare nocive, ochelarii de soare te pot scăpa de multe probleme, cum ar fi cataracta sau alte afecţiuni ale ochilor care pot cauza leziuni ale vederii sau chiar orbire.

Şi acum că ştii cât de multe pot să facă pentru tine, este obligatoriu să ştii şi că nu orice ochelari de soare te protejează şi că trebuie să îi alegi cu mare atenţie, ţinând cont de anumite criterii!

Alege ochelari care te protejează 100% de razele UVA şi UVB

Aceştia vin cu o etichetă care indică procentul de protecţie oferit şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Să aibă lentile care blochează 99%-100% radiaţiile UVB şi UVA
  • Să aibă protecţie UV 400 (aceasta blochează razele de până la 400 de nanometrii, ceea ce înseamnă că ochii tăi vor fi protejaţi şi de cele mai mici urme de raze ultraviolete)
  • Să reflecte cu 70%-90% lumina vizibilă
  • Să fie potriviţi ca şi culoare şi să nu provoace dificultăţi ale vederii
  • Să aibă lentile care permit recunoaşterea clară a tuturor culorilor

Vezi aici care este efectul radiaţiilor UV asupra ochilor şi cum îţi pot proteja ochelari de soare sănătatea!

Alege culoarea potrivită!

Având în vedere că te-ai asigurat deja că te protejează 100% de razele nocive ale soarelui, culoarea mai închisă a lentilelor nu le face să fie mai eficiente decât cele mai deschise. Cu toate acestea, nuanţa joacă un rol important în percepţia culorilor.

Lentilele galbene te pot pune în dificultate atunci când eşti la semafor, de exemplu, în timp ce lentilele gri, verzi sau maro minimizează distorsiunile de culoare şi sunt o alegere mai bună atunci când eşti în spatele volanului.

Şi ţine minte că nu doar protecţia UV contează atunci când vine vorba de ochelari şi că ar trebui să ţii cont şi de următoarele aspecte:

  • Lentilele fotocromice – se închid sau se deschid la culoare în funcţie de lumină. Cu toate acestea, au nevoie de puţin timp pentru a se adapta la diferite condiţii de iluminare.
  • Lentilele de policarbonat – oferă protecţie la impact, fiind utile în timpul activităţilor sportive şi potenţial periculoase.
  • Lentilele-oglindă – reduc lumina vizibilă, făcând totul să pară mai întunecat.
  • Lentilele degrade – închise la culoare în partea de sus şi mai deschise în partea de jos, reduc efectul de orbire în cazul reflexiei de lumină, fiind utile la condus.
  • Lentilele dublu degrade – închise la culoare în partea de sus şi jos, dar deschise la culoare în mijloc. Sunt utile în practicarea sporturilor de iarnă sau pe apă, dar nu şi la condus.

Dacă petreci mult timp în jurul apei, optează pentru lentile polarizate

Acestea reduc efectul de orbire, prin filtrarea luminii reflectate în suprafeţe cum ar fi apa sau oglinzile. Acest tip de ochelari sunt o opţiune bună pentru surferi sau schiori.

Cu toate acestea, trebuie să ştii că polarizarea nu are nimic de-a face cu protecţia UV, deci verifică eticheta înainte să-i cumperi, pentru a te asigura că te vor proteja complet.

Ia în considerare calitatea lentilelor

Experţii oftalmologi sunt de acord că preţul nu este o asigurare a calităţii în ceea ce privesc ochelarii de soare, dar că este foarte puţin probabil ca o pereche ieftină să aibă lentile cu protecţie solară adecvată.

Pentru a testa calitatea optică, învaţă să faci un mic test. Fixează-ţi vederea pe o margine verticală sau o linie şi mişcă-ţi capul înainte şi înapoi. Dacă există orice urmă de distorsionare a liniei, înseamnă că lentilele nu sunt sigure din punct de vedere optic şi că ar trebui să alegi altă pereche.

Mai mare = Mai bun!

Ochelarii cu rame şi lentile mai mari sunt mult mai eficienţi împotriva razelor UV deoarece asigură o protecţie mai largă a zonei din jurul ochilor.

Potrivirea ramelor contează!

Ramele ochelarilor trebuie să ţi se potrivească perfect pe nas şi urechi, fără a fi „puţin largi” sau „alunecoşi”. Pentru a preveni pătrunderea luminii prin partea de sus a feţei, alege o pereche care să ţi se potrivească perfect şi în zona frunţii.

Ţine minte! Nici cei mai buni ochelari din lume nu te pot proteja de anumite surse de lumină puternice, cum ar fi neoanele din aparatele de bronzat, efectul aparatelor de sudat sau privitul direct spre soare (chiar şi atunci când e eclipsă).

Fie că optezi pentru ochelari de soare scumpi, de la vreun designer celebru, fie că alegi o pereche mai accesibilă, de la farmacie, ţine minte că protecţia ochilor este un „detaliu” al ochelarilor de soare care nu se va demoda niciodată!

Sursa: webmd.com, aoa.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare
Vara, sezonul toxiinfecţiilor alimentare
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”