Slăbește mâncând la ore fixe! Exemple de alimente pentru mic dejun, prânz și cină

Mâncatul la ore fixe te ajută să slăbești mai ușor și mai repede. Ce trebuie să mănânci la micul dejun, la prânz și seara ca să slăbești. Și când?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Slăbește mâncând la ore fixe! Exemple de alimente pentru mic dejun, prânz și cină
Sursa foto: Shutterstock

Pentru a fi întotdeauna în formă, mâncatul la ore fixe este soluția! Nu este de ajuns să mănânci sănătos și echilibrat.

Specialiștii atrag atenția că ora la care mănânci și respectarea unui orar alimentar sunt doi factori primordiali de care depinde sănătatea ta.

Alimente potrivite pentru fiecare parte a zilei

Probabil știi și tu celebra vorbă populară: „Mănâncă dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor.” Plecând de la ea, haideți să vedem cum ar trebui să arate mesele de peste zi, pentru a beneficia din plin de toți nutrienții continuți în ele.

Micul dejun: lapte, cereale integrale, fructe, iaurt, brânzeturi, ouă.

Cât despre ora ideală pentru micul dejun, aceasta trebuie să fie până la ora 10.

Prânz:
alimente ce conțin carbohidrați (fructe, legume), proteine (carne, peste, ouă, mazăre), fibre (pâine, cereale), salate, paste, ciorbe, brânzeturi.

La ce oră? În principiu, între orele 12 și 14, când reușești să te deconectezi de toate sarcinile pe care le ai și te poți concentra la masa pe care o servești.

Cină: masa de seară trebuie să fie mai ușor de digerat. Optează pentru pește, fructe, legume, lactate cu puține grăsimi, salate, iaurturi.

Mâncarea consumată la ore târzii îngreunează digestia, iar rezultatele se răsfrâng asupra siluetei și stării de bine a organismului. Așa că, dacă nu vrei să te trezești a doua zi mai obosită decât te-ai culcat, mănâncă cu cel puțin 2 ore înainte să mergi la culcare, ideal nu mai târziu de orele 19-20.

Mâncatul la ore fixe slăbește, mâncatul la ore neregulate îngrașă

Dacă nu ai un orar alimentar fix, corpul tău nu mai știe când va primi mâncare. Așa că, la prima ocazie când te hrănești, acesta va depozita nutrienții obținuți din mâncare, iar tu te vei trezi cu kilograme în plus.

Mai rău este dacă obișnuiești să mănânci la ore târzii din noapte. Dorința de a te hrăni vine în conflict direct cu ritmul tău circadian. Acesta echilibrează funcționarea organelor și consumul de energie, iar dacă îl dereglezi, îți suprasoliciți creierul și ficatul, facilitând astfel depozitarea grăsimilor și apariția stării de oboseală.

Persoanele care lucrează pe timp de noapte și obișnuiesc să mănânce la ore nocturne au cel mai adesea probleme de greutate. Asta pentru că procesul de digestie intră în repaus, activitatea cardiacă scade considerabil, iar mișcarea fizică devine aproape inexistentă.

Astfel, persoanele nocturne au un risc de două ori mai mare de a atinge pragul obezității, spre deosebire de persoanele care mănâncă echilibrat, la aceleași ore din timpul zilei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”