Afinele, insulina vegetala

Afinele au o concentratie mica de zaharuri de aceea sunt indicate si pentru diabetici.
  • Publicat:
Afinele, insulina vegetala
Afinele, insulina vegetala

Iti servim o portie de afine? Pe langa faptul ca au o mica concentratie de zaharuri (fiind indicate si in caz de diabet), afinele sunt un "cos plin cu antioxidanti", care lupta pentru mentinerea sanatatii ochilor, a capilarelor si a circulatiei sanguine.

In tara noastra cresc plante si fructe ce au calitati deosebite atat din punct de vedere al gustului, cat si nutritiv. Un pumn de fructe de padure proaspete pe zi este o portie veritabila de antioxidanti si vitamine. Pe langa mure, zmeura, fragi, coacaze din aceasta categorie fac parte si afinele, care sunt la mare cautare in alte tari si se vand la preturi considerabil mai mari decat in Romania. Pentru a le putea valorifica, trebuie mai intai sa fim informati. Iata ce trebuie sa stii despre afine.

Afinele – prietenele venelor
De peste un mileniu, in medicina europeana traditionala se folosesc afinele si frunzele acestora. Initial, se foloseau ca leac pentru diaree. Astazi insa, s-a descoperit ca aceste bobite si frunzele lor au efecte curative si in cazuri de crampe menstruale, probleme cu vederea, vene varicoase, insuficienta venoasa si alte probleme de circulatie a sangelui, infectii urinare. Extractul de afine lupta si pentru reducerea senzatiilor de furnicaturi din maini si picioare.

Cateva studii au indicat faptul ca acest extract stimuleaza vasele de sange sa elibereze o substanta care dilata venele si arterele si ajuta sangele sa nu se coaguleze, imbunatatind circulatia. Exista foarte multe povesti despre puterea afinelor de a regla vederea nocturna. Una dintre ele este ca pilotii trupelor britanice in cel de-al Doilea Razboi Mondial consumau afine pentru a vedea mai clar obiectivele pe timp de noapte. Nici pana astazi nu exista insa studii care sa ateste aceasta calitate a afinelor.

Mici, dar mari campioane
A nu se rata nici o ocazie de a consuma fructe de padure. Afinele contin vitaminele A, B1, B2, C, E, F, PP si antioxidanti precum: flavonoizi (pigmenti ce, printre altele, protejeaza organismul impotriva infectiilor si ajuta la vindecarea tesuturilor), antocianina (care, in combinatie cu vitaminele C si A, imbunatateste acuitatea vizuala si circulatia vizuala la nivelul ochilor si sistemului nervos). De fapt, afinele sunt campioane la continut de antioxidanti, intrecand orice alte bobite. Fructele pot fi congelate si consumate pe tot parcursul anului. Mai exista si alternativa fructelor uscate de afin, care se gasesc in speta la plafar.

Chiar si pentru diabetici
Afinele sunt cunoscute ca fiind „insulina vegetala“, datorita continutului scazut de zaharuri. S-a dovedit insa ca extractul din frunze poate scadea nivelul zaharului din sange (se impiedica astfel un proces normal al ficatului). Din acest motiv, folosirea frunzelor nu este recomandata pentru mult timp, pentru a nu afecta acest organ vital. Fructele insa sunt recomandate si diabeticilor. Componentele lor nu scad nivelul zaharului din sange, dar imbunatatesc calitatea venelor, reducand astfel riscul aparitiei altor afectiuni legate de diabet sau nu, cum ar fi ateroscleroza (depozitarea de calciu si grasimi in artere).

Masura este cheia…
Preparatele medicamentoase pe baza de afine lupta pentru ameliorarea sau tratarea unor afectiuni ale ochilor: retinopatie, cataracta, vedere de noapte slaba, degenerescenta maculara (distrugerea vederii centrale). Suplimentele cu extract de afine este bine sa fie administrate separat de altele timp de o saptamana, doua. Totusi, nici un aliment-minune nu isi va potenta efectele daca este consumat in cantitati excesive.

Citeste si Curcubeie vegetale la tine in farfurie
                   Ciresele

Urmărește CSID.ro pe Google News
Slabeste cu dieta alcalina!
Slabeste cu dieta alcalina!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”