Cat de important este micul-dejun?

Dintr-o alimentatie echilibrata nu trebuie sa lipseasca cele trei mese principale si 2 gustari.
  • Publicat:
Cat de important este micul-dejun?
Cat de important este micul-dejun?

Pentru intocmirea unei diete echilibrate care sa asigure respectarea tuturor principiilor nutritive in cantitati optime, nutritionistii au creat “piramida alimentatiei”, la baza careia se afla cerealele. Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ”Nicolae Paulescu” ne-a explicat  mai  multe despre acest fapt si despre importanta micului dejun.

Fiecare grupa de alimente reprezinta cate o treapta a piramidei si totodata ponderea in care acestea trebuie sa se regaseasca intr-o alimentatie echilibrata. Energia furnizata de aceste alimente trebuie repartizata in trei mese principale si doua gustari. Insa, lipsa timpului determina obiceiul de “a sari” peste mese, in special peste micul dejun.

Micul dejun trebuie sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie si, de aceea, nu poate fi inlocuit de nicio alta masa a zilei. Studiile au demonstrat ca nutrientii esentiali pierduti la micul dejun nu sunt compensati la celelalte mese ale zilei.

Totodata, persoanele care iau micul dejun zilnic tind sa aiba obiceiuri alimentare mai sanatoase, sa-si imbunatateasca performantele cognitive si sa realizeze un mai bun control al greutatii corporale, cu risc mai mic de aparitie a obezitatii.

Grupa cerealelor (cereale integrale, paine, orez, paste fainoase) reprezinta baza piramidei alimentatiei si se recomanda a fi consumate din belsug (6-11 portii/zi).

Micul dejun pe baza de cereale integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata deoarece constituie o sursa importanta de nutrienti esentiali (fibre, vitamine, minerale, antioxidanti) si pot fi consumate, de asemenea, la oricare dintre gustari.

La gustarile dintre mese se pot consuma cereale integrale, fructe, iaurturi, branzeturi, asigurandu-se astfel o parte din necesarul zilnic de nutrienti esentiali.

O alimentatie dezechilibrata in principii nutritive (multe grasimi, zahar sau sare) determina un aport caloric suplimentar si exces ponderal. Cu cat dieta zilnica este mai aproape de recomandarile „piramidei alimentatiei”, cu atat riscul bolilor cronice generate de aportul inadecvat de nutrienti va fi mai mic.

Permanent preocupata de imbunatatirea starii de sanatate a consumatorilor, compania Nestlé a imbunatatit, inca de la inceputul anului 2006, profilul nutritional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofera consumatorilor optiuni nutritionale mai sanatoase si sporesc importanta acordata primei mese a zilei.

Citeste si Top alimente care te apara de bolile grave
                  Mananca, iubeste, hraneste-te, iubeste-te
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ai pofta de un super-sos?
Ai pofta de un super-sos?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”