Vrei să slăbești? Află dacă ai nevoie de analize de sânge!

Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, explică utilitatea analizelor de sânge înainte de o cură de slăbire.

Conform unui studiu publicat în 2017, 42 la sută din populația lumii încearcă să slăbească, iar 23 la sută dintre oameni încearcă să-și mențină greutatea. Astfel, curele de slăbire sunt un adevărat fenomen global, în contextul accesului facil la alimente, al produselor de proastă calitate și al creșterii numărului de persoane cu exces ponderal. Dintre persoanele care încearcă să slăbească sau să se mențină, 20 la sută își numără caloriile, 15, 9 la sută apelează la produse dietetice și 12, 4 la sută își monitorizează alimentația și activitatea fizică.

Există în continuanre persoane care intră în cicluri repetate de slăbire și îngrășare, persoane care țin diete după ureche, dar și persoane care se înfometează, cu riscuri majore pentru sănătate. Unul dintre gesturile sănătoase înainte de a apela la o cură de slăbire este efectuarea unui set complet de analize.

„Trebuie să ținem cont de faptul că dieta reprezintă o intervenție asupra alimentației și asupra corpului nostru. Această intervenție poate să aibă reacții adverse ca orice tratament. Iar dieta este deja un tratament care poate să trateze diabetul, hipertensiunea, bolile de inimă și foarte multe alte probleme care derivă dintr-o alimentație necorespunzătoare.

De obicei, în momentul în care ne apucăm de o dietă, nu o facem de dragul de a ne înfometa sau de a avea restricții, ci pentru a îmbunătăți anumite lucruri. Dar ca să știm că nu intrăm cu diete restritive peste niște carențe deja existente, cel mai corect este să facem analize de sânge.

Și nu este vorba doar despre carențe, este vorba și despre excese. Pentru că întotdeauna un sindrom metabolic, o obezitate abdominală pot să ascundă o glicemie modificată, un acid uric crescut, cu riscul de a face gută, dacă alegem după ureche o dietă cu foarte multe proteine. Așa cum toată lumea știe, este la modă dieta hiperproteică, bună pentru slăbire. Sigur că ne poate ajuta să slăbim, dar ne poate și îmbolnăvi.

La fel, trebuie să verificăm starea ficatului. Nu poți interveni cu o dietă restrictivă, din care să lipsească niște nutrienți de bază, pe un ficat deja bolnav. Poți să te trezești cu colesterol mare, cu trigliceride foarte mari, poți să te trezești cu carențe de vitamine și minerale (de magneziu, calciu, fier, vitamina D). Dacă nu ținem cont de acestea, acestea se pot agrava dacă se respectă o dietă restrictivă pentru slăbire.

Și atunci întotdeauna este recomandat un set complet de analize. În plus, la analizele complete, putem vedea dacă există probleme de tiroidă care trebuie gestionate. Așadar nu facem lucrurile după ureche dacă vrem să fim eficienți și să nu ne îmbolnăvim după o cură de slăbire” spune dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Laura Ene - Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, fondatoarea ELA CLINIC - prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoarea Academiei de Nutriție ”Sănătate, Te Iubesc!”, psihoterapeut, trainer și autor de carte.  Pregatire Coordonatoarea ...
citește mai mult