Vertebroplastia, soluția pentru tasări, fracturi și tumori vertebrale

Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie, cu supraspecializare în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale la Spitalul Clinic SANADOR, explică pas cu pas ce reprezintă vertebroplastia și cum decurge intervenția.

Ce reprezintă vertebroplastia?

Dr. Dan Benția: Vertebroplastia reprezintă o procedură minim invazivă, adică fără o tăietură la nivelul coloanei și fără rezecția unor structuri majore de la nivelul coloanei, adresată unor procese vertebrale precum tasări, fracturi, tumori. Noi practic injectăm ciment în corpul vertebral, reconstituindu-i rezistența. Toate aceste patologii au în comun scăderea rezistenței și prăbușirea corpului vertebral.

Ce se întâmplă dacă medicii nu aplică vertebroplastia?

Dr. Dan Benția: Dacă nu intervenim, prăbușirea și tasarea pot să continue, corpul vertebral își poate pierde în continuare din înălțime, producând o instabilitate la nivelul coloanei vertebrale. Se poate produce angulația, adică modificarea de curbură. Dacă se produce cea anterioară, pacientul nu va mai putea merge și pacientul va avea cocoșare și instabilitate la nivelul spatelui. Dacă această situație se produce posterior, se produce de fapt peste canalul medular sau sacul dural, unde sunt rădăcini sub măduvă, cu consecințe devastatoare precum compresiunile asupra unor elemente nervoasela acest nivel.

Vertebroplastia se poate face la mai multe vertebre?

Dr. Dan Benția: Și la noi și în lume, se fac proceduri pe mai multe vertebre. În Spitalul Clinic SANADOR, am făcut pe maximum 6 vertebre, la un pacient cu metastaze multiple pe vertebre ca urmare a unei tumori agresive de la nivelul prostatei.

Cum decurge o vertebroplastie?

Dr. Dan Benția: În linii mari, procedura decurge așa: pacientul este dus în sala de operație, sub anestezie generală preferăm. În lume, se face și cu anestezie locală, și noi am făcut. Dar cu anestezie locală, pacientul mai poate resimți niște dureri. Dar se poate și cu xilină, infiltrând strat cu strat. Pacienții cu boli grave asociate și vârstă înaintată (am operat o pacientă cu 90 de ani) nu mai suportă actul anestezic. Și intervenția poate fi făcută cu anestezie locală. Pacientul stă pe burtă, cu spatele în sus, și sub un ecran radiologic, introducem un trocar, un ac mai gros de seringă, cât două, trei ace normale.

Îl introducem treptat prin piele, mușchi și prin pediculi, magistrale osoase care intră în corpii vertebrali. Și printr-un pedicul, introducem acest ac în treimea anterioară a corpului vertebral. Îl verificăm radiologic, îi verificăm poziția, apoi introducem un ciment special, preparat intraoperator de noi. Acesta are un timp de întărire, iar noi îl introducem într-o fază semisolidă. Așteptăm câteva minute și injectăm treptat acest ciment, controlat în corpul vertebral, în funcție de mărimea corpului vertebral. Dacă în unele corpuri introducem 2,3 ml, lombar, putem băga și 5,6 ml. Se injectează controlat acest ciment, întărindu-l. Cimentul se deplasează treptat de la locul de injectare, umplând găurile unde sunt fractura și zona slabă.

Mai multe informații despre vertebroplastie puteți afla din materialul video realizat cu dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie, cu supraspecializare în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dan Benția - Medic primar neurochirurgie
Dan Benția este medic primar, supraspecializat în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale. În prezent dl dr. poate fi găsit în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație și formare 1998 Diplomă Curs de Prim Ajutor Medical 1993 - 1999 Diplomă de licenţă, media ...
citește mai mult