Dr. Dan Benția, SANADOR: abordări în metastazele cerebrale

Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă abordările medicale în cazurile pacienților care au metastaze cerebrale.

Metastazele cerebrale reprezintă tumori care se formează la nivelul creierului din celule tumorale care provin din diverse tipuri de cancer. Cel mai frecvent, metastazele cerebrale provin din tumori maligne pulmonare, mamare, tirodiene, de colon, rinichi sau dintr-un melanom de la nivelul pielii. Și cancerele de sânge pot da metastaze cerebrale.

Durerile de cap, starea de vomă, tulburările de memorie, slăbiciunea sau amorțeala unui membru, toate acestea pot fi semne ale metastazelor cerebrale. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie, cu supraspecializare în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale, de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat pe larg modul cum apar metastazele cerebrale și abordările medicale moderne în cazul pacienților cu metastaze cerebrale.

„Creierul este un loc de tropism pentru metastaze, alături de plămâni, ficat și oase. Există multiple explicații. Din cauza patologiei locale, a vascularizației, a imunității scăzute din regiunile cerebrale, creierul e un loc de tropism, predilect pentru metastaze.

Bariera hematoencefalică reprezintă locul unde se opresc unele elemente care nu trebuie să intre în creier. Dar unele pot trece. Prin această barieră, trec oxigenul, nutrienții și alte elemente importante. Deci această barieră este o suprafață între un capilar sanguin (cea mai mică unitate sanguină), spațiul intercelular și celula nervoasă. Aceasta este o zonă microscopică.

În mod normal, anumite substanțe toxice și anumite medicamente nu penetrează această barieră. Altele trec. Și mai există o altă categorie de elemente care trec prin bariera inflamată.

Discuția despre procesul de diseminare și metastazare este foarte complexă. Dar dacă ar fi să rezumăm, putem spune că noi oamenii fabricăm pe zi miliarde de celule neoplazice sau degenerate, dar le omorâm. Tot timpul are loc acest fenomen, pentru că sunt rebuturi.

Posibilitatea metastazării apare când celula neoplazică ajunge de exemplu în creier sau ficat, făcând un procedeu de mimetism și păcălind sistemul imunitar. Cu anumiți markeri de suprafață, reușește să păcălească sistemele care în mod normal ar anihala-o.

Iar de la o celulă se face o colonie. E un proces foarte complex, insuficient cunoscut. Pe baza acestor procese, se dezvoltă astăzi linii de tratament de imunoterapie, alte clase de medicamente decât citostaticele” descrie procesul metastatic dr. Dan Benția.

Ce soluții există în cazul metastazelor puteți afla din interviul video realizat cu medicul neurochirurg din cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dan Benția - Medic primar neurochirurgie
Dan Benția este medic primar, supraspecializat în microchirurgie și tehnici minim invazive cerebrale și spinale. În prezent dl dr. poate fi găsit în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație și formare 1998 Diplomă Curs de Prim Ajutor Medical 1993 - 1999 Diplomă de licenţă, media ...
citește mai mult
Recomandări: