Teodora Bahnă, psiholog: cum ne dăm seama că suferim de stres cronic

Suferim de stres cronic atunci când nu reușim să ajungem la starea de echilibru de o vreme îndelungată.
  • Publicat:
  • Actualizat:

A suferi de stres cronic presupune să simțim simptomele stresului pe o perioadă mai lungă de timp: de la câteva luni la câțiva ani. Teodora Bahnă, psiholog, ne-a vorbit într-una din emisiunile Live „Ce se întâmplă doctore?”, despre cum putem recunoaște stresul cronic.

În funcție de cum ne simțim, ne dăm seama că suferim de stres cronic, că stresul s-a cronicizat. Dacă de o lună, de mai multe luni, de câțiva ani, suntem într-o situație conflictuală relațională sau într-o situație dificilă la serviciu și n-am reușit să ne detașăm, să ajungem la un echilibru, de principiu suntem în stres cronic. Există și posbilitatea să nu ne mai dăm seama, să fim atât de obișnuiți cu starea de rău și cu simptomele stresului.

Teodora Bahnă recomandă în astfel de situații exercițiile de conștientizare și de prezență specifice mindfulness-ului care  se pot găsi chiar și pe internet. E important să vedem ce putem face cu situația care generează stresul și cum o putem rezolva astfel încât să nu mai fie o sursă de stres. Deci după ce depistăm care e situația care ne stresează, e important să trecem la rezolvarea ei.

Dacă nu putem schimba situația, deci nu putem acționa asupra mediului, trebuie să vedem ce ne poate ajuta pe noi să facem față acelei situații pe care n-o putem schimba. E important să ne dăm seama ce putem face pentru a ne relaxa: poate să vorbim cu cineva, să dormim mai bine, să mâncăm mai bine, să facem exerciții de meditație. Și, când nici acestea nu funcționează, deși am fost disciplinați și am încercat tot ceea ce era în puterea noastră, când suntem siguri că am făcut tot ce ținea de noi, e neapărat nevoie să apelăm la specialiști. Pentru că, dacă lăsăm situația să se agraveze și nu cerem ajutor specializat, lucrurile pot scăpa de sub control.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Teodora Bahnă - Psiholog clinician
Teodora Bahnă este psiholog clinician și psihoterapeut pe traumă în formare. Experiență 2019 - prezent Psiholog la Cabinet individual de Psihologie Teodora Bahnă 2016 - 2018 Coach dezvoltare personală 2016 - 2018 Scriitor la Centrul de Parenting Perioada 2017 Student în practică la ...
citește mai mult