Teodora Bahnă, psiholog: rolul terapeutului în gestionarea stresului

Gestionarea stresului poate presupune o întreagă strategie.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gestionarea stresului este un proces mai complex ce ar trebui, de multe ori, ghidat de un psiholog. Am stat de vorbă cu Teodora Bahnă, psiholog despre instrumentele de gestionare a stresului.

Instrumentele principale de gestionare a stresului țin de conștientizare și înțelegere a ceea ce ni se întâmplă. De multe ori ajungem să fim blocați, pentru că nu înțelegem ce se întâmplă de fapt cu noi. De multe ori nu putem să identificăm nici care sunt acele trăiri neplăcute pe care nu reușim să le reglăm, și atunci înțelegerea acestora, analiza mai complexă inclusiv analiza istoricului, poate au mai existat și înainte anumite manifestări. În momentul în care avem toate aceste date, se structurează și o soluție, pentru că, la fel ca în matemtică, atunci când ai toate datele problemei, ne dăm seama și ce e de făcut pentru a rezolva și a gestiona stresul.

Studiile arată că există câțiva factori în copilărie care ne vulnerabilizează atunci când suntem adulți: dezechilibrul emoțional al părinților, situație conflictuală în familie, probleme de sănătate fizică în familie (părinți, frați, bunici). Toate acestea ne pot vulnerabiliza în sensul în care această capacitate de reglaj al emoțiilor nu se structurează așa cum ar trebui, ba chiar am putea rămâne sensibili la anumite tipuri de situații care ne-au depășit de-a lungul timpului. Iar când ne confruntăm cu situații stresante, suntem deja „șubreziți” și nu facem față ca și cum am fi fost cu totul în regulă.

Așadar, gestionarea stresului are legătură și cu modalitatea în care ne-am structurat noi psihic în funcție de mediul în care am trăit, de copilărie și părinți, de felul în care am știut să ne reglăm emoțiile și să atingem echilibrul psihic și emoțional. Pentru că dacă am învățat în copilărie să facem față situațiilor stresante prin auto reglaj emoțional, acest lucru ne va fi de folos și în gestionarea stresului din viața adultă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Teodora Bahnă - Psiholog clinician
Teodora Bahnă este psiholog clinician și psihoterapeut pe traumă în formare. Experiență 2019 - prezent Psiholog la Cabinet individual de Psihologie Teodora Bahnă 2016 - 2018 Coach dezvoltare personală 2016 - 2018 Scriitor la Centrul de Parenting Perioada 2017 Student în practică la ...
citește mai mult