Dr. Rareș Nechifor: cum se tratează un fibrom uterin prin embolizare

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, explică pe larg cum funcționează embolizarea, soluția modernă de tratament în fibromul uterin.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Rareș Nechifor a trecut în revistă condițiile în care apare un fibrom uterin, simptomele acestei tumori benigne și terapiile disponibile la ora actuală.

Fibromul uterin este o afecțiune a uterului. Nu este un cancer și nu se transformă în cancer. Este o afecțiune extrem de frecventă. Mai mult de jumătate dintre femei au fibroame uterine, dar nu toate tumorile ajung să fie simptomatice, să deranjeze.

Fibromul este o afecțiune congenitală. Există o determinare genetică ce face ca, la nivelul uterului, să existe grupe de celule cu o sensibilitate mult mai mare la hormonii feminini. Apoi, în cursul vieții, în funcție de echilibrul hormonal al femeii, aceste fibroame se pot activa și încep să crească. Aceasta se întâmplă cu o viteză mai mică sau mai mare în funcție de stilul de viață.

Dacă stilul de viață este echilibrat, fibroamele cresc încet sau deloc. Atunci când există dezechilibre mari, adică alimentație incorectă, stres, oboseală, încep să crească.

Simptomele diferă în funcție de poziția fibroamelor în cavitatea uterină. Când există fibroame ce cresc spre interiorul uterului, încă de când sunt mici, dau sângerări. Apar cicluri abundente, cu cheaguri, cicluri prelungite. Asemenea fibroame dau și infertilitate. Pacientele nu reușesc să rămână însărcinate sau, dacă rămân însărcinate, au un risc crescut să piardă sarcina.

Fibroamele ce cresc din peretele uterin spre exteriorul uterului nu dau simptome la început, pentru că sunt mici. Apoi, când ajung mai mari de 5-6 cm, încep să apese pe organele din jur” spune dr. Rareș Nechifor.

Mai multe informații despre fibroame și cum decurge embolizarea acestora aflați din materialul video realizat cu medicul Rareș Nechifor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Rareș Nechifor - Medic primar radiologie intervențională
Dr. Rareș Nechifor este medic primar radiolog cu competență în Radiologie Intervențională. Este supraspecializat în proceduri de radiologie intervențională, terapie endovasculară și neuroradiologie intervențională. Dr. Nechifor este primul membru român al CIRSE – Societatea Europeană ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar radiologie intervențională
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult