Simona Preda, psihoterapeut: metode de atenuare a stresului în pandemie

Sunt mai multe metode de atenuare a stresului, dar respirația inimii e una dintre cele mai eficiente.

Există mai multe tehnici de atenuare a stresului. Simona Preda, psihoterapeut integrativ, ne-a vorbit într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă docctore Live despre metode de atenuare a stresului acum, în pandemie.

Respirația inimii este una dintre cele mai simple metode de atenuare a stresului, având efecte rapide. Psihoterapeutul Simona Preda ne-a explicat că aceasta se poate face oriunde, oricând și cu ochii deschiși, deci nu trebuie să fim într-un anumit cadru sau spațiu. Respirația inimii constă în a inspira sau expira timp de 5 secunde sau pur și simplu să inspirăm mai profund și mai adânc decât o facem de obicei, încercând să ne focusăm atenția în zona pieptului. Ar trebui să ne imaginăm că aerul intră și iese prin inimă sau prin centrul pieptului nostru. ACesta este primul pas pe care îl putem face pentru a calma starea de stres și să ne calmăm puțin din punct de vedere mental. Atunci când suntem stresați, respirația noastră este foarte scurtă și sacadată. Dacă vom respira lent și profund, creierul va primi automat mesajul că noi suntem în siguranță. E, practic, un truc de a „păcăli” creierul și de a-i da semnalul că suntem bine.

Al doilea pas pe care îl putem face pentru a atenua stresul este ca în timpul respirației „prin inimă” să ne reamintim un moment în care ne-am simțit bine, în care am simțit emoții pozitive pentru un eveniment sau situație din viața noastră sau pentru o persoană. Pentru că pentru creier nu există trecut sau viitor și nici nu face diferența între realitate sau imaginație ori amintire, aceasta este o modalitate de a-i da semnalul creierului că acum ne simțim bine, acum suntem bucuroși. Practic creierul „înțelege” că acea experiență fericită se întâmplă aici și acum. Atunci când ne gândim la un lucru/experiență/emoție, acesta devine realitate. Într-un astfel de moment, creierul secretă acei hormoni care ne aduc starea de bine, oprind secretarea hormonului stresului.

Un alt „truc” ajutător este să punem în timpul respirației mâna pe inimă, tocmai pentru că inima transmite creierului de o sută de ori mai multe informații decât creierul inimii. Și astfel, îi dăm creierului comanda că suntem bine, liniștiți și nu se mai află în starea de stres.

Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult