Dr. Laura Ene: cât de complicat este să fii vegetarian?

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, ne-a explicat în CSID.RO Live care sunt inconvenientele unui regim alimentar exclusiv vegetarian.

În intervenție video din cadrul CSID.RO Live, dr. Laura Ene a trecut în revistă câteva dintre provocările unui regim de viață exclusiv vegetarian. Tot medicul Laura Ene ne-a spus care sunt categoriile de persoane care nu ar trebui să mănânce exclusiv hrană vegetală.

„Cu siguranță, un regim lacto-ovo, eventual pesco, vegetarian este mult mai potrivit tuturor decât cel vegan. Este foarte greu să ții și să balansezi în mod potrivit proteinele dintr-o alimentație vegană. Acest lucru se poate face, dar trebuie să știi s-o faci.

Proteinele de origine animală sunt proteine complete, care conțin toți aminoacizii esențiali. Proteinele de origine vegetală sunt incomplete și trebuie combinate și compuse cu mare grijă astfel încât, la finalul unei zile, să avem toți macronutrienții potriviți.

Pe de altă parte, chiar dacă reușim să avem proteine vegetale de calitate, ne confruntăm cu o cantitate mare de carbohidrați. Avem 20 la sută proteine în regnul vegetal și aici mă refer la boabe, de exemplu. Dar acestea vin la pachet cu mulți carbohidrați. Și atunci riscul de a ne îngrășa este foarte mare și putem vira către o dietă vegetariană care nu este neapărat bine ținută.

Și ne cam este foame doar cu plante și parcă simțim nevoia de ceva mai sățios. Nu aș recomanda un regim vegan copiilor. Însă aceștia pot avea un regim ovo-lacto-pesco vegetarian. În pește și lactate găsim proteinele și aminoacizii de calitate de care avem nevoie pentru creștere. De asemenea, nu aș recomanda exclusiv vegetale bătrânilor cu probleme cronice care au nevoie de refacerea structurilor. Și nici gravidelor nu aș recomanda această formă de alimentație pentru că nu are aminoacizii complecși.

Pe de altă parte, vegetalele care ar putea asigura aminoacizii vin la pachet și cu foarte multe fibre. Și poate fi neplăcută senzația de plenitudine pe care o pot dau de exemplu 300 de g de fasole boabe de care ai nevoie pentru 30 de grame de proteină la o masă, dar și aceea incompletă” ne-a spus dr. Laura Ene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Laura Ene - Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Laura Ene este medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, fondatoarea ELA CLINIC - prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoarea Academiei de Nutriție ”Sănătate, Te Iubesc!”, psihoterapeut, trainer și autor de carte.  Pregatire Coordonatoarea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult