Ce trebuie să știi despre creier, „centrul de date” al organismului

Creierul este un organ fascinant, de altfel cel mai important organ din corp și cea mai fascinantă structură din univers. Află din materialul video ce trebuie să știi despre creier, acest „centru de date” al organismului.
  • Publicat:

Creierul este un organ fascinant, de altfel cel mai important organ din corp și cea mai fascinantă structură din univers. Din punct de vedere anatomic, creierul sau encefalul (lat. cerebrum, grec. Ενκέφαλον, encephalon) reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului. El controlează numeroase funcții ale organismului, precum bătăile inimii, mersul, respirația, generarea de gânduri și emoții. Creierul la animalele vertebrate este protejat de cutia craniană, fiind căptușit cu o membrană (meninge). Află din materialul video ce trebuie să știi despre creier, acest „centru de date” al organismului.

Ce trebuie să știi despre creier – „centrul de date” al organismului

Creierul coordonează funcțiile automate precum respirația sau bătăile inimii, funcțiile motorii precum mersul sau vorbirea, dar și gândirea, emoțiile sau comportamentul. Iar pentru acestea, creierul folosește 20 la sută din cantitățile de oxigen și sânge din organism.

Creierul uman cântărește în medie 1,3 kilograme și este format în proporție de 73 la sută din apă. 60 la sută din materia uscată este grăsime, creierul având în structură și colesterol. De altfel, 25 la sută din colesterolul din corp se găsește la nivel cerebral.

Creierul poate supraviețui fără oxigen maximum 5-6 minute, apoi celulele cerebrale încep să moară. La nivelul creierului, există peste 85 de miliarde de neuroni și o rețea de vase de sânge ce măsoară în lungime peste 160 de mii de kilometri. În plus, în creier există mii de tipuri de neuroni.

Creierul funcționează la capacitate maximă tot timpul

Performanța creierului reiese și din faptul că poate procesa rapid informațiile captate prin piele, ochi, urechi sau nas: de exemplu, creierul procesează o imagine în 13 milisecunde. Anumite evaluări ale activității cerebrale au scos la iveală faptul că în creier se generează 48,6 gânduri pe minut.

Pentru a coordona toate funcțiile din corp, creierul folosește neurotransmițători. Neurotransmițătorii sunt molecule folosite pentru a transmite semnale între neuroni sau între neuroni și alte structuri din corp.

Deși mult timp s-a crezut că ne folosim doar 10 la sută din capacitatea creierului, imagistica modernă demonstrează că ne folosim aproape tot creierul, chiar și când dormim.

La ora actuală, stresul cronic și depresia sunt printre cei mai mari dușmani ai creierului și pot duce la micșorarea acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News