Alina Lazăr, consilier dezvoltare personală : cum îi afectează divorțul pe copii

Am aflat de la un coach cum îi afectează divorțul pe copii.
  • Publicat:

Atunci când există copii, divorțul poate deveni o adevărată dramă pentru aceștia. Ce putem face, ca părinți pentru a ameliora impactul divorțului, ne-a spus Alina Lazăr, consilier de dezvoltare personală și viitor psihoterapeut, dar și cum îi afectează divorțul pe copii.

„Divorțul este o traumă, oricum ne-am uita la el, și pentru copii și pentru părinți”, ne-a spus Alina Lazăr, încă de la începutul interviului, ea însăși mamă care a trecut printr-un divorț. Copiii ei au trecut prin crize de plâns, atacuri de panică și momente grele, așa cum trec toți copiii. Consilierul de dezvoltare personală ne-a spus că a văzut în cabinet cum îi afectează divorțul pe copii. Important este că există soluții, tehnici, metode care îi ajută pe copii să se deschidă, să vorbească despre ceea ce simt, să își depășească temerile și fricile. Prin desen, jocuri și multă ascultare activă, copiii reușesc să creeze o legătură cu terapeutul și să se deschidă.

Uneori, copiii se manifestă cu furie față de părinți, pentru că le este greu să se împartă între mama și tata. Ei își iubesc ambii părinții și le este foarte greu să se mute dintr-o parte în alta, să se împarte între timpul cu mama și timpul cu tata. Noi, ca adulți, avem opțiunea de a pleca din relația cu partenerul, însă copiii rămân în relație cu ambii părinții și trebuie să găsească o cale să aibă o relație cu fiecare.

Ori, aceste schimbări îi afectează foarte mult. Copiii și adolescenții vin în cabinet cu foarte multă tristețe, povestesc despre ceea ce visează noaptea, împărtășesc frici despre diverse persoane sau situații din viața lor. Există și copii care iau povara divorțului asupra lor. Însă este important să le fim alături, să le spunem că nu este așa cum cred ei, dar neapărat să dublăm vorbele cu fapte. Pentru că cei mici au un fin simț al adevărului. Copiii simt când sunt mințiți, când le spunem una și facem altceva.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult