Dr. Ioan Stoian: diagnosticul precoce în cancerele ginecologice

Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, vorbește pe larg despre diagnosticarea timpurie a cancerelor ginecologice.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acord, dr. Ioan Stoian a explicat importanța screeningului genito-mamar în depistarea precoce a tumorilor maligne.

„Pentru a face screeningul genito-mamar, trebuie să ne adresăm medicului ginecolog.  Acela este momentul optim în care își face consultul genital împreună cu cel senologic. Ecografia endovaginală însoțește consultul ginecologic.

Pe lângă consultul clinic, ca metode de screening, în cancerul de col, știm importanța testului Babeș-Papanicolau. Acesta este însoțit mai nou de testul pentru tiparea virusului HPV, care s-a dovedit ca fiind cauza cancerului de col. Iar dacă aceste teste sunt modificate, se face colposcopia. Acestea ne pot indica suspiciunea de cancer de col, pentru că diagnosticul de certitudine rămâne biopsia cervicală” ne-a declarat medicul Ioan Stoian.

La ora actuală, cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor este cancerul de sân, cu peste 2, 2 milioane de îmbolnăviri înregistrate anual. Și pentru tumorile maligne mamare, screeningul dă rezultate în ceea ce privește diagnosticarea precoce.

„Testul de screening major în cancerul de sân este mamografia la femeia peste 40 de ani. Iar femeile de sub 40 de ani pot face ecografie. Așadar, ginecologul care are abilitatea și știința să facă o ecografie de sân, ar trebui să o facă pacientei, pe lângă consultul senologic. Dacă la consultul senologic, se descoperă o anomalie clinică, se face ecografia mamară.

Ca golden standard de screening, rămâne mamografia. Mai nou se face mamografia digitală cu tomosinteză. Mamografia poate orienta diagnosticul către un cancer de sân. Ca investigații ulterioare sunt RMN-ul și puncția biopsie, cea care finalizează diagnosticul de certitudine” adaugă dr. Ioan Stoian.

Ce ar trebui să știe toate femeile care au avut rude cu cancer de sân sau cu cancer de prostată puteți afla din interviul video realizat cu medicul Ioan Stoian!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ioan Stoian - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Stoian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu expertiză solidă în ginecologia oncologică. Cu o carieră impresionantă și peste 9000 de intervenții chirurgicale ginecologice de diferite grade de dificultate, doctorul Ioan Stoian este recunoscut ca un lider în domeniul său. Abilitățile ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult