5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fasole

Fasolea se gaseste intr-o varietate de marimi, forme si gusturi. Ea este plina de substante nutritive si fibre. Fasolea are multe beneficii pentru sanatate.
  • Publicat:
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fasole
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fasole

Fasolea se gaseste intr-o varietate de marimi, forme si gusturi. Ea este plina de substante nutritive si fibre. Are un gust bun, fie ca este proaspata, uscata, congelata sau conservata. Fasolea este disponibila de-a lungul intregului an si poate fi preparata intr-o mare varietate de feluri, indiferent ca e vorba de micul dejun, pranz sau cina.

1. Se recomanda maxim 3 cani de fasole pe saptamana

Fasolea este recunoscuta ca fiind un aliment important in vederea imbunatatirii starii de sanatate. Cele mai recente orientari dietetice recomanda consumul a 3 cani de fasole pe saptamana.

Fasolea se incadreaza in doua categorii separate de alimente. Ea face parte atat din grupul legumelor, cat si din grupul „carnurilor” si alimentelor-boabe. Continutul bogat de substante nutritive o face un produs alimentar foarte sanatos.

2. Fasolea e plina de fibre

Fasolea este plina de fibre atat solubile, cat si insolubile. Ea contine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o componenta dietetica importanta pentru sanatate. In plus, consumul de fasole ajuta si la imbunatatirea nivelului colesterolului si la reducerea riscurilor de boli cardiace.

Mai mult, fibrele promoveaza sanatatea tractului digestiv si pot reduce unele tipuri de cancer. Fasolea contribuie si la mentinerea cantitatii de zahar sau glucoza, niveluri esentiale pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet si pentru combaterea acestei afectiuni.

3. Vitaminele si mineralele din fasole

Fasolea contine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu si fier. Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor. Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa. Acidul folic este o vitamina B, adesea asociata cu sanatatea sarcinii. El este necesar pentru producerea si intretinerea celulor noi.

Magneziul are mai multe scopuri in organism: sustine functiile musculare si nervoase, mentine sistemul imunitar, se ingrijeste de sanatatea oaselor si a tensiunii arteriale si ajuta la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importanta a proteinelor de transport de oxigen in sange si promoveaza dezvoltarea sanatoasa a celulelor.

4. Fasolea, buna pentru o alimentatie vegetariana

Fasolea este o leguma, dar contine proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativa la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor sa limiteze aportul de produse de origine animala. Fasolea este un substitut sanatos si pentru inima. Ea nu contine colesterol sau grasimi saturate si are in general o cantitate limitata de grasimi.

5. Fasolea este un produs alimentar sanatos si ieftin

In timp ce fasolea uscata face parte din recomandarile sanatoase, uneori nu este foarte convenabila daca ai o viata ocupata, pentru ca iti trebuie un timp relativ mare pentru a o gati. Din fericire, si conservele de fasole sunt o alternativa sanatoasa. Ele pot fi adaugate direct din cutie intr-o salata de-a dreptul delicioasa.

Zdrobeste fasolea fiarta si amestec-o cu sos de salsa pentru un aperitiv gustos.

Cand folosesti fasolea din conserva insa, asigura-te ca acorzi atentie etichetei nutritionale. Acest lucru iti va permite sa indentifici ingredientele ascunse sau excesul de sodiu care nu e foarte bun pentru sanatatea ta.

Care este reteta ta preferata cu fasole?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce nu stiai despre foame
Ce nu stiai despre foame
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”