Simona Preda, psihoterapeut: Sunt multe forme de stres implicate în pandemie

Prețul pe care l-am plătit în această pandemie nu este doar unul al sănătății fizice, ci și al sănătății psihice.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Într-una din emisiunile Ce se întâmplă doctore Live Simona Preda, psihoterapeut ARPI, ne-a vorbit despre multiplele forme de stres implicate în această perioadă. 

„De la apariția pandemiei, am avut de-a face cu mai multe forme de stres”, ne-a explicat încă de la început Simona Preda. A fost stresul fizic al celor care au trecut prin boală, cei care au avut forme medii și severe la care au apărut și complicații și organismul a avut mai mult de lucru pentru a-și reveni. Pentru că în astfel de momente corpul iese dintr-o zonă de echilibru, există un stres resimțit la nivel fizic.

Apoi avem de-a face cu stresul emoțional. Pandemia ne-a apăsat mai multe butoane care au legătură cu controlul, ne pierdem autonomia, familiaritatea, nu știm ce se va întâmpla mâine cu noi și cei dragi nouă. La nivel emoțional avem de-a face cu foarte multe provocări. „Cea mai mare pierdere și cel mai mare stres are legătură cu relațiile”, spune Simona Preda care consideră că ruptura de comunitate, de prieteni, de cei dragi este un mare dezechilibru emoțional și mental. Toate gândurile, știrile pe care le privim, discuțiile cu prietenii dragi, limitările impuse nu ne fac bine, mai ales dacă avem un fond anxios anterior.

 

Cum a modificat pandemia procesul de doliu după o persoană decedată?

 

Prima etapă a doliului prin care trece o persoană care pierde pe cineva drag de COVID este negarea. Iar atunci când nu ne putem lua „la revedere” de la persoana decedată, acest lucru poate duce la un doliu prelungit. Este posibil să ne fie mai greu să trecem prin suferință, furie, durere și să conștientizăm că acea persoană dragă chiar a murit și nu mai este printre noi. Putem rămâne mai mult timp blocați în negare.

Sunt multe alte presiuni cauzate de pandemia aceasta și una dintre formele de stres cu care ne luptăm este însuși faptul că  virusul este un inamic nevăzut. Iar asta ne poate profuce furie și teamă. Plus că trăim cu teama să nu îi duc acasă copilului sau bunicului acest virus ce le poate fi fatal.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Simona Preda - Psihoterapeut integrativ
Simona Preda este Psiholog, Psihoterapeut Integrativ Autonom, acreditat de COPSI, formator în cadrul ARPI, Certificat European și de către Colegiul Psihologilor. Pasiunea pe care a avut-o încă din liceu pentru psihologie și-a urmat calea prin facultate, apoi s-a șlefuit frumos cu formarea ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut integrativ
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult