Dr. Virgil Musta: utilitatea anticorpilor monoclonali la pacienții vulnerabili

Dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase, explică utilitatea administrării anticorpilor monoclonali la anumite categorii de pacienți care riscă forme grave de COVID-19.

Dr. Virgil Musta este medic primar boli infecțioase, Șef Secție Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara.

În interviul video pe care ni l-a acordat, medicul Virgil Musta a trecut în revistă categoriile de pacienți care riscă să facă forme grave de COVID-19, pentru că nu au un răspuns imunitar optim la vaccinul anti-COVID-19.

„În categoria pacienților vulnerabili, intră pacienții cu terapii biologice pentru artrită reumatoidă, dermatomiozită, în general pentru boli autoimune. La acești pacienți, este important să se țină sub control imunitatea. Ca urmare a terapiei pe care o fac astfel de pacienți, există riscul să nu dezvolte anticorpi după vaccinul anti-COVID-19 sau să dezvolte într-o cantitate insuficientă pentru a-i proteja bine.

Sunt și persoane care, deși nu au aceste patologii și se vaccinează, nu dezvoltă anticorpi. Se întâmplă la 5 la sută dintre cei care fac vaccinul Pfizer, la 7 la sută dintre cei care fac vaccinul Moderna, iar pentru celelalte vaccinuri, procentul e mai mare. E o problemă de genetică. Deci există categorii de persoane care, chiar dacă fac vaccinul, nu au eficiență pe imunitate și pe protecția împotriva virusului SARS-COV-2.

Mai mult, după vaccinare (depinde și de numărul de doze), imunitatea scade odată cu trecerea timpului de la finalizarea imunizării. Astfel încât există persoane care la un moment dat au un număr mic de anticorpi și nu au protecție pentru o nouă infecție sau în special pentru infecția cu tulpina Delta.

În general, nu recomandăm testarea anticorpilor post vaccinal la persoanele care nu fac terapii biologice sau terapii imunosupresoare, care nu au boli autoimune sau patologii care ar împiedica dezvoltarea anticorpilor. Dar pentru aceste categorii de pacienți vulnerabili, este important să determini cantitatea de anticorpi pe care au dezvoltat-o.

Aceasta pentru că există alternative pentru a suplini această lipsă de reacție a organismului. Iar anticorpii monoclonali reprezintă una dintre aceste terapii. Pentru aceste persoane se recomandă să se facă și prevenție, nu numai tratament cu acești anticorpi monoclonali în prima fază a bolii” ne-a declarat dr. Virgul Musta.

Cum acționează anticorpii monoclonali pentru a proteja pacienții vulnerabili care nu au un răspuns optim la vaccinul anti-COVID-19 explică în interviul video medicul Virgil Musta din Timișoara!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Virgil Musta - Medic primar boli infecțioase
Dr. Virgil Musta este medic primar boli infecțioase şi Șeful Secţiei de Boli infecţioase din Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar boli infecțioase
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult