Precizări importante privind doza de rapel a vaccinului împotriva COVID-19

02.11.2021
Precizări importante privind doza de rapel a vaccinului împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat, recent, noi instrucțiuni privind doza de rapel a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Potrivit comunicatului CNCAV, persoanele vaccinate cu serul Johnson&Johnson pot face o doză suplimentară la minimum 6 luni distanță, fie cu același vaccin, fie cu unul dintre produsele pe bază de ARN Messager, respectiv Pfizer sau Moderna doză întreagă.

De asemenea, în cazul persoanelor imunizate cu serul Astra Zeneca sau Pfizer (schemă completă), doza de rapel poate fi efectuată cu doză întreagă de Moderna.

În schimb, persoanele imunizate cu serul Moderna (schemă completă) care optează pentru administrarea dozei de rapel cu același vaccin vor primi o doză înjumătățită din acest tip de vaccin (50% din cantitatea de ser, respectiv 0.25 mililitri).

Reglementările se bazează pe studiile de siguranță și recomandările EMA, care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătățite, iar frecvența reacțiilor adverse cunoscute/reactogenitatea este diminuată.

În cazul persoanelor imunocompromise, doza 3 (suplimentară) se poate administra la minimum 28 de zile de la doza 2, dar este nevoie de recomandare medicală.

CNCAV recomandă ca persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Pfizer sau Moderna să efectueze doza de rapel cu același tip de produs; însă, opțional, se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel.

Așadar, schema privind doza de rapel arată astfel:

  • Pfizer (schemă completă) – se poate face doza booster cu Pfizer sau Moderna (doză întreagă)
  • Moderna (schemă completă) – se poate face doza booster cu Moderna (doză înjumătățită – de la 1 noiembrie) sau Pfizer
  • Astra Zeneca (schemă completă) – se poate face doza booster cu Pfizer sau Moderna (doză întreagă)
  • Johnson& Johnson (1 doză) – se poate face doza booster cu Johnson&Johnson, Pfizer sau Moderna (doză întreagă), de la 8 noiembrie
Sursa foto: Facebook @Ro Vaccinare

Administrarea dozei de rapel a vaccinului anti-COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale:

Administrarea dozei de rapel se poate face prin programare în Platforma ROVaccinare, prin prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie. Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate.

Doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARN mesager (Pfizer, Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni.

De ce avem nevoie de doza 3 de vaccin anti-COVID

Potrivit cercetătorului virusolog Costel Atanasiu (Institutul Wistar), doza de rapel este necesară deoarece varianta Delta a noului coronavirus este mult mai contagioasă și presupune o încărcătură virală de 1.000 de ori mai mare decât varianta originală.

În consecință, avem nevoie de un număr mai mare de anticorpi și celule T ca să fim protejați. Studiile arată că numărul limfocitelor scade în interval de câteva luni de la schema completă de vaccinare, motiv pentru care acum avem nevoie de un booster pentru a recrește nivelul de protecție față de infecție.

Dr. Andrei Rogoz, specialist Boli infecțioase în cadrul Sanador, spune că cele două doze inițiale asigură în continuare o protecție bună și foarte bună împotriva formelor severe de COVID-19 care necesită internare și implicit împotriva decesului.

„Însă, în ceea ce privește riscul de infectare, s-a remarcat o reducere a acestei protecții. În aceste condiții, se recomandă doza a treia pentru toți cei care nu au contraindicații”, afirmă medicul.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi
Recomandări: